Λονδίνο : Πρωτοφανή μέτρα ασφαλείας για την επίσκεψη Μπους

Τρίτη, 18 Νοεμβρίου 2003 12:18

A- A A+

Υπό πρωτοφανή μέτρα ασφαλείας και με 100.000 διαδηλωτές να ετοιμάζουν «θερμή υποδοχή», ο Αμερικανός πρόεδρος Τζωρτζ Μπους αναμένεται σήμερα για τριήμερη επίσημη επίσκεψη στο Λονδίνο, την πρώτη του σε δυτικοευρωπαική πρωτεύουσα μετά τον πόλεμο στο Ιράκ.

Επίκεντρο των κινητοποιήσεων που θα οργανωθούν την Πέμπτη θα είναι η πλατεία Τραφάλγκαρ, όπου οι διαδηλωτές θα ανατρέψουν συμβολικά ένα γιγαντιαίο άγαλμα του Μπους, όπως είχε γκρεμιστεί και το άγαλμα του Σαντάμ Χουσεΐν κατά την κατάληψη της Βαγδάτης.

Η οργάνωση «Σταματήστε τον πόλεμο», κατόρθωσε τελικά να επιτραπεί η διέλευση των διαδηλωτών της αντιπολεμικής πορείας από τους δρόμους μπροστά από το κοινοβούλιο και το γραφείο του πρωθυπουργού. Η αστυνομία είχε αποφασίσει προηγουμένως να κρατήσει τις διαδηλώσεις μακριά από την περιοχή των κυβερνητικών κτιρίων.

Παρά τα αυστηρά μέτρα ασφαλείας πάντως, μια Βρετανίδα ηλικίας 61 ετών, η Λίντις Πέρσι, κατόρθωσε να σκαρφαλώσει στην κεντρική πύλη των ανακτόρων του Μπάκιγχαμ κρατώντας ανάποδα μιά αμερικανική σημαία στην οποία έγραφε ότι «ο Μπους δεν είναι καλοδεχούμενος». Η Πέρσι κατέβηκε μόνη της δύο ώρες αργότερα και εναντίον της ασκήθηκε δίωξη.

«Ο στόχος μου ήταν ειρηνικός, αλλά ο κόσμος είναι σε τέτοια κατάσταση που όλα μπορούν να συμβούν. Αυτό αφορά όλους μας», δήλωσε η Πέρσι.

Δημοσκόπηση που δημοσιεύει πάντως η εφημερίδα «Guardian», δείχνει ότι το 43% των Βρετανών θεωρεί τον Μπους καλοδεχούμενο στο Λονδίνο, ενώ το 36% απορρίπτει την επίσκεψη.

O Αμερικανός πρόεδρος θα φιλοξενηθεί και τις τρεις νύχτες που θα παραμείνει στη βρετανική πρωτεύουσα στα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ. Για λόγους ασφαλείας πάντως δεν θα οργανωθούν οι παραδοσιακές τελετές που συνηθίζονται για τους υψηλούς προσεκλημένους, όπως η μετάβαση στο κέντρο της πόλης με τη βασιλική άμαξα στο πλευρό της βασίλισσας Ελισάβετ.

Η Σκότλαντ Γιαρντ ανακοίνωσε μάλιστα ότι θα αυξηθεί ο αριθμός των αστυνομικών που θα βρίσκονται σε επιφυλακή σε 14.000, ενώ παράλληλα έχουν φθάσει στη βρετανική πρωτεύουσα και εκατοντάδες Αμερικανοί πράκτορες των μυστικών υπηρεσιών.

Αν και οι Βρετανοί αναλυτές εκτιμούν ότι η επίσκεψη Μπους δεν θα είναι και τόσο άνετη για τον Τόνι Μπλερ, ο Βρετανός πρωθυπουργός τόνισε ότι «για τους Βρετανούς είναι η κατάλληλη στιγμή να συμπαρασταθούν στους Αμερικανούς» και αναφέρθηκε στις φονικές επιθέσεις σε δύο συναγωγές της Κωνσταντινούπολης το Σαββατοκύριακο.

«Ο,τι και αν μας πουν άλλοι, εμείς γνωρίζουμε ότι η συμμαχία μας με τις ΗΠΑ και οι θέσεις μας για την Ευρώπη μας χαρίζουν τέτοια διεθνή επιρροή, που δεν έχει ομοιό της, δεδομένου του αναστήματός μας», υπογράμισε ο πρωθυπουργός της Βρετανίας.

Ο Αμερικανός πρόεδρος σχεδιάζει να συναντηθεί με συγγενείς Βρετανών στρατιωτών που σκοτώθηκαν στο Ιράκ, αλλά θα έχει να αντιμετωπίσει και την οργή τους.

Ο Ρεγ Κέις, ο γιός του οποίου σκοτώθηκε στη Βασόρα τον Ιούνιο, δήλωσε ότι θα ήθελε πολύ να ήταν στον κατάλογο εκείνων που θα συναντηθούν με τον πρόεδρο Μπους. «Δεν θα του έσφιγγα το χέρι... Δεν μπορώ να σφίξω αυτό το χέρι που είναι βαμμένο με το αίμα του γιού μου», είπε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, ο Κέις.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή