Σχέδιο για τη μεταφορά της εξουσίας στους Ιρακινούς προωθούν οι ΗΠΑ στον ΟΗΕ

Τετάρτη, 19 Νοεμβρίου 2003 09:22
A- A A+

Μιά νέα απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, για την έγκριση του χρονοδιαγράμματος δημιουργίας προσωρινής κυβέρνησης στο Ιράκ, ως τον προσεχή Ιούνιο, προωθούν οι Ηνωμένες Πολιτείες, με την υποστήριξη της Βρετανίας, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές στα Ηνωμένα Εθνη.

Το ιρακινό Κυβερνητικό Συμβούλιο πρόκειται να παρουσιάσει το χρονοδιάγραμμα μεταφοράς της εξουσίας ως τις 15 Δεκεμβρίου, αν και σύμφωνα με διπλωματικές πηγές δεν αποκλείεται το σχέδιο απόφασης να κατατεθεί πολύ πριν από αυτή την ημερομηνία.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, άφησε χθες ανοικτό το ενδεχόμενο μιάς νέας απόφασης του ΟΗΕ τονίζοντας από τις Βρυξέλλες ότι «αν απαιτείται οποιαδήποτε ανάληψη νέας δράσης από τον ΟΗΕ με την μορφή μιας νέας απόφασης, μένει να το δούμε».

Ο επικαφαλής του State Department, σε συνέντευξή του στο CΝN, δήλωσε επίσης ότι οι Ευρωπαίοι πρέπει να ξεχάσουν τις διαφωνίες τους με τις Ηνωμένες Πολιτείες και να συνεργασθούν για την ανοικοδόμηση του Ιράκ. «Πρέπει να κοιτάξουμε μπροστά και να βοηθήσουμε τον λαό του Ιράκ να χτίσει ένα καλύτερο μέλλον», τόνισε ο Πάουελ.

Οι Ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών που παρέθεσαν χθες γεύμα εργασίας στον Κόλιν Πάουελ, εμφανίζονται αποφασισμένοι να να βοηθήσουν τις Ηνωμένες Πολιτείες για να αποχωρήσουν αξιοπρεπώς από το Ιράκ, παρά τις διαφωνίες τους για τον πόλεμο.

«Η απώλεια της ειρήνης δεν είναι επιλογή μας», τόνισε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Γιόσκα Φίσερ, προσθέτοντας ότι οι Ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών συζήτησαν χθες την πρωτοβουλία για την μεταφορά στους Ιρακινούς της εξουσίας στο Ιράκ. «Εκτιμούμε αυτό το βήμα προς τα εμπρός και ελπίζουμε ότι μπορεί να διευρυνθεί στον ΟΗΕ».

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, πρόκειται μάλιστα να ορίσει έναν νέο ειδικό απεσταλμένο στη Βαγδάτη, στη θέση του Σέρτζιο Βιεϊρά ντε Μέλλο, που σκοτώθηκε κατά την βομβιστική επίθεση στην έδρα του Οργανισμού στην ιρακινή πρωτεύουσα στις 19 Αυγούστου.

Στο ίδιο το Ιράκ πάντως, ο αμερικανικός στρατός βομβάρδισε με όλμους για τρίτη συνεχόμενη νύχτα θέσεις των ανταρτών στο Τικρίτ, γενέτειρα του έκπτωτου ιρακινού προέδρου Σαντάμ Χουσεΐν.

«Ο εχθρός θα σκεφθεί τώρα διπλά προτού προσπαθήσει να ξαναχρησιμοποιήσει αυτό το σημείο», τόνισε Αμερικανός στρατιωτικός.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή