Γ. Παπανδρέου : «Κρίσιμοι οι επόμενοι μήνες για το Κυπριακό»

Τετάρτη, 19 Νοεμβρίου 2003 12:49
A- A A+

Κρίσιμους και σημαντικούςς, χαρακτήρισε τους επόμενους μήνες για το εθνικό θέμα, ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου μετά τη συνάντηση που είχε με τον ειδικό συντονιστή του State Department, για το Κυπριακό Τόμας Γουέστον, ο οποίος έφθασε σήμερα στην Αθήνα, προερχόμενος από την Αγκυρα.

«Οι επόμενοι μήνες θα είναι κρίσιμοι γιατί εντάσσεται η Κύπρος στην Ευρωπαϊκή Ενωση και αξιολογείται η Τουρκία για τη στάση που θα τηρήσει στο Κυπριακό, αλλά και για μια σειρά από άλλα θέματα», τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εξωτερικών, υπενθυμίζοντας ότι η Ελλάδα έχει κατ' επανάληψη δηλώσει ότι υποστηρίζει την ευρωπαική προοπτική της Τουρκίας, καθώς πιστεύει ότι «στο ευρωπαϊκό πλαίσιο μπορούν να αντιμετωπιστούν χρονίζοντα προβλήματα».

Ο κ. Γουέστον από την πλευρά του, δήλωσε «ενθουσιασμένος» από την ταυτότητα απόψεων που διαπίστωσε στις συνομιλίες του με τον κ. Παπανδρέου και επεσήμανε, ότι με τις τακτικές επαφές ανάμεσα στις δύο πλευρές, «ενισχύεται η συνεργασία μας για την επίλυση του Κυπριακού και την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας».

Ο κ. Γουέστον ρωτήθηκε ακόμη εάν είναι αισιόδοξος για μια σύντομη επανέναρξη των συνομιλιών επίλυσης του Κυπριακού, μετά την επίσκεψη Ερντογάν στα κατεχόμενα, και αφού σημείωσε ότι το θέμα της επίσκεψης Ερντογάν συζητήθηκε στη συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών, τόνισε τα εξής: «Θα μπορούσαμε να πούμε ότι η επίσκεψη αυτή και οι συναντήσεις που είχε ο κ. Ερντογάν είχαν και ορισμένα θετικά στοιχεία, όμως ο φόβος μου είναι μήπως αξιοποιηθεί από κάποιους στη βόρεια Κύπρο για να αποτρέψουν την επανέναρξη των συνομιλιών».

«Ας δούμε πώς θα ερμηνευθεί και θα αξιολογηθεί η επίσκεψη και μετά να δούμε τις εξελίξεις»,κατέληξε ο ειδικός συντονιστής του State Department.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή