Τη συμβολή όλων για τη διευθέτηση του Παλαιστινιακού ζητάει ο Μπους

Τετάρτη, 19 Νοεμβρίου 2003 17:24
UPD:17:37

A- A A+

Κινήσεις από πλευράς Ισραήλ για την ενίσχυση της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Μέση Ανατολή ζήτησε ο αμερικανός πρόεδρος στην ομιλία του στο Λονδίνο. «Το Ισραήλ θα πρέπει παγώσει την οικοδόμηση οικισμών, να διαλύσει τα παράνομα φυλάκια, να σταματήσει την καθημερινή ταπείνωση των Παλαιστινίων και να μην προκαταλαμβάνει τις τελικές ειρηνευτικές συνομιλίες χτίζοντας τείχη και φράκτες'', τόνισε ο αμερικανός πρόεδρος από το Λονδίνο.

Όσον αφορά τους Παλαιστινίους ο κ. Μπους τόνισε ότι πρέπει να υιοθετήσουν ειρηνικά μέσα για τη διευθέτηση των σχέσεών τους με το Ισραήλ και κάλεσε τα αραβικά κράτη να μην υποκινούν αντιισραηλινά αισθήματα μέσω των δικών τους ΜΜΕ, αλλά και να διακόψουν τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας.

Απευθυνόμενος στους ευρωπαίους ηγέτες ο πρόεδρος Μπους τους ζήτησε τη διακοπή των επαφών τους με παλαιστίνιους αξιωματούχος τους οποίους η Ουάσινγκτον θεωρεί ανάξιους εμπιστοσύνης, χωρίς ωστόσο να κάνει αναφορά στο όνομα του Γιάσερ Αραφάτ, με τον οποίον η Ουάσινγκτον έχει διακόψει εδώ και καιρό τις επαφές.

Στην ομιλία του για την εξωτερική πολιτική ο κ. Μπους τόνισε πως «για μεγάλο χρονικό διάστημα πολλοί ήταν εκείνοι που πρόδωσαν τους Παλαιστίνιους», στους οποίους αξίζουν ηγέτες «ικανοί να δημιουργήσουν και να κυβερνήσουν ένα δημοκρατικό κράτος».

Ο αμερικανός πρόεδρος επανέλαβε τη δέσμευσή της κυβέρνησής του για τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους, αλλά παράλληλα υπογράμμισε πως η Ουάσινγκτον επιθυμεί την παγκόσμια αναγνώριση του κράτους του Ισραήλ.

Ο Μπους κάλεσε επίσης τους ευρωπαίους ηγέτες να πολεμήσουν και να καταδικάσουν τον αντισημιτισμό και να ταχθούν υπέρ της ειρηνικής διευθέτησης του Μεσανατολικού.

«Οι ευρωπαίοι και όλοι οι άλλοι ηγέτες πρέπει να πολεμήσουν τον αντισημιτισμό που δηλητηριάζει τη δημόσια συζήτηση για το μέλλον της Μέσης Ανατολής», κατέληξε.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή