Πάουελ : Σύντομα η απόφαση Μπους για τους δασμούς χάλυβα

Πέμπτη, 20 Νοεμβρίου 2003 07:23
A- A A+

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κόλιν Πάουελ, δήλωσε την Τετάρτη, ότι ο πρόεδρος Τζωρτζ Μπους, θα ανακοινώσει σύντομα την απόφαση του για την άρση ή μη των πρόσθετων φόρων στο χάλυβα, που υπάρχει κίνδυνος να προκαλέσουν ένα νέο εμπορικό πόλεμο μεταξύ Ευρώπης και Ηνωμένων Πολιτειών.

Σε συνέντευξη του στο BBC ο Πάουελ είπε ότι η απόφαση θα ανακοινωθεί «σε λίγο καιρό» και ότι ο πρόεδρος Μπους συναισθάνεται τις ανησυχίες του Βρετανού πρωθυπουργού, Τόνι Μπλερ, για το θέμα αυτό. Ο φόρος επιβλήθηκε κατόπιν πιέσεων των Αμερικανών κατασκευαστών χάλυβα που φοβούνταν ότι οι εισαγωγές σε χαμηλές τιμές θα ήταν επιζήμιες για τις επιχειρήσεις τους στις ΗΠΑ.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου (ΠΟΕ), απέρριψε την περασμένη εβδομάδα τους ισχυρισμούς της Ουάσινγκτον ότι ο φόρος αυτός ήταν ένα μέτρο σωτηρίας για έναν τομέα της βιομηχανίας που βρισκόταν σε κρίση.

Στην περίπτωση που οι ΗΠΑ δεν συμμορφωθούν με την απόφαση, η Ευρωπαϊκή Ενωση θα μπορούσε να επιβάλει με τη σειρά της εμπορικές κυρώσεις σε βάρος μιας σειράς αμερικανικών προϊόντων που θα έφταναν το ποσό-ρεκόρ των 2,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή