Χιλιάδες διαδηλωτές κατά του Τζωρτζ Μπους στο Λονδίνο

Παρασκευή, 21 Νοεμβρίου 2003 08:06

A- A A+

Την αποφασιστικότητά τους να καταπολεμήσουν την τρομοκρατία, διατράνωσαν ο Τζωρτζ Μπους και ο Τόνι Μπλερ, την ώρα που δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωναν στο κέντρο του Λονδίνου, φωνάζοντας αντιπολεμικά συνθήματα.

Στη χθεσινοβραδυνή διαδήλωση συμμετείχαν περίπου 110.000 άνθρωποι, οι οποίοι μάλιστα διοργάνωσαν χάπενινγκ γκρεμίζοντας ένα «άγαλμα» του Τζορτζ Μπους, με τον τρόπο που είχε γκρεμισθεί από τους Αμερικανούς το άγαλμα του Σαντάμ Χουσεΐν, στη Βαγδάτη.

«Οι τρομοκρατικές επιθέσεις είναι ακριβώς αυτό που προβλέπαμε ότι θα συμβεί όταν εισέβαλαν στο Ιράκ. Αποδείχθηκε ότι είχαμε δίκιο», δήλωσε ο 64χρονος κινηματογραφιστής Μάρτιν Σμιθ, που συμμετείχε στην ογκώδη αντιπολεμική διαδήλωση στο Λονδίνο.

«Μπορεί να υπάρχουν ορισμένοι που πιστεύουν ότι εμείς, οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί μας το προκαλέσαμε αυτό. Ομως αυτό που προκάλεσε τις τρομοκρατικές επιθέσεις στην Τουρκία δεν είναι ο πρόεδρος των ΗΠΑ. Δεν είναι η συμμαχία μεταξύ της Αμερικής και της Βρετανίας. Η τρομοκρατία και οι τρομοκράτες ευθύνονται για τις τρομοκρατικές επιθέσεις», δήλωσε από την άλλη πλευρά ο Τόνι Μπλερ.

Η μεγάλη αντιπολεμική διαδήλωση κατέληξε στην πλατεία Τραφάλγκαρ, όπου οι διαδηλωτές είχαν στήσει ένα ψεύτικο άγαλμα του Μπους, ύψους έξι μέτρων, που ήταν βαμμένο χάλκινο. Δηλαδή όπως και το άγαλμα του Σαντάμ Χουσεΐν, το οποίο γκρέμισαν οι Αμερικανοί όταν κατέλαβαν τη Βαγδάτη.

Αυτή τη φορά ήταν η σειρά των διαδηλωτών να γκρεμίσουν το «άγαλμα» του Τζωρτζ Μπους, μέσα σε ζητωκραυγές και χειροκροτήματα.

Τα μεσάνυχτα οι διαδηλωτές έφυγαν από την πλατεία Τραφάλγκαρ, όπου δεν αναφέρθηκαν σοβαρά επεισόδια. Εγιναν μόνον κάποιες μικροσυγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών, οι οποίοι το τελευταίο 48ωρο έχουν συλλάβει 58 άτομα.

Ορισμένοι διαδηλωτές συνελήφθησαν όταν προσπάθησαν να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό γύρω από την κατοικία του Αμερικανού πρεσβευτή, όπου ο Τζωρτζ Μπους παρέθεσε δείπνο προς τιμή της βασιλισσας Ελισάβετ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος θα επισκεφθεί σήμερα την εκλογική περιφέρεια του Τόνι Μπλερ, στη βόρεια Αγγλία, πριν επιβιβασθεί στο προεδρικό αεροσκάφος για να επιστρέψει στην Ουάσινγκτον.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή