Για δεύτερη ημέρα συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί κατά στόχων του Αφγανιστάν

Με κύριο μέλημα των ΗΠΑ και της Μ. Βρετανίας, την πάταξη της τρομοκρατίας
Τρίτη, 09 Οκτωβρίου 2001 07:58
UPD:15:06

A- A A+

Αμερικανικά αεροσκάφη βομβάρδισαν τις πρώτες πρωϊνές ώρες στόχους των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν, κυρίως στην πρωτεύουσα Καμπούλ και την πόλη Κανταχάρ, όπου αυτήν την ώρα ακούγονται αντιαεροπορικά πυρά. Εντεκα πύραυλοι τύπου Τόμαχωκ, εκτοξεύθηκαν από πολεμικά πλοία και ένα υποβρύχιο. Σύμφωνα με αξιωματούχου του Πενταγώνου επλήγησαν θέσεις της αντιαεροπορικής άμυνας των Ταλιμπάν σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις, ραντάρ, δεξαμενές καυσίμων, και αεροδρόμια.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ εξέφρασε σήμερα την ομόφωνη υποστήριξή του στις στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά του Αφγανιστάν. Οι δύο χώρες με επιστολή τους προς αυτό, δικαιολόγησαν τις επιθέσεις τους, επικαλούμενες το δικαίωμα νόμιμης άμυνας. Αφησαν επίσης ανοιχτό το ενδεχόμενο να αναλάβουν στρατιωτική δράση εναντίον τρομοκρατικών οργανώσεων, που βρίσκονται και σε άλλες χώρες εκτός του Αφγανιστάν.

Οπως μεταδίδει το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων του Ιράν, ΙΡΝΑ, που επικαλείται καλά πληροφορημένες πηγές, στους χθεσινούς βομβαρδισμούς σκοτώθηκε ο διοικητής των αεροπορικών δυνάμεων των Ταλιμπάν και ένας ακόμη στρατηγός του αφγανικού καθεστώτος, αλλά η είδηση δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί. Ταυτόχρονα με τις αμερικανικές επιθέσεις οι δυνάμεις της Βόρειας Συμμαχίας, ανακοίνωσαν ότι άρχισαν να βομβαρδίζουν θέσεις των Ταλιμπάν στην στρατηγικής σημασίας πόλη Μαζάρι Σαρίφ στο βόρειο τμήμα της χώρας.

Στην Ανατολική Τουρκία οι αρχές εντόπισαν και συνέλαβαν έναν στρατηγό της Βόρειας Συμμαχίας, ανάμεσα σε 19 λαθρομετανάστες στην καρότσα ενός φορτηγού. Οπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων ΑΝΑΤΟΛΗ, ο στρατηγός είπε ότι σε μία μάχη πληγώθηκε και αιχμαλωτίστηκε από τους Ταλιμπάν, αλλά κατάφερε να διαφύγει στην Τουρκία, όπου παρέμεινε λίγους μήνες για να αναρρώσει.

Στη Φλόριντα των ΗΠΑ εμφανίστηκε και δεύτερο κρούσμα της νόσου του άνθρακα. Ενας συνάδελφος του άνδρα που έχασε τη ζωή του την προηγούμενη εβδομάδα από την ασθένεια, βρέθηκε θετικός στο τεστ, στο οποίο υπεβλήθη. Ερευνες, για το νέο κρούσμα διενεργούν οι αρχές.

Την πλήρη ικανοποίησή του για τις αεροπορικές επιδρομές στο Αφγανιστάν, εξέφρασε από την Ουάσιγκτον ο Τζωρτζ Μπους, ο οποίος διόρισε τον πρώην κυβερνήτη της Πενσυλβάνια στη νεοσυσταθείσα θέση του ειδικού διευθυντή, για θέματα εσωτερικής ασφάλειας. Από την Οτάβα του Καναδά, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, λόρδος Ρόμπερτσον, δήλωσε ότι ο Καναδάς και άλλες χώρες-μέλη της Συμμαχίας, θα χρειαστεί να καλύψουν το κενό που άφησαν σε ορισμένες περιοχές του κόσμου οι αμερικανικές δυνάμεις, οι οποίες έχουν συγκεντρωθεί στις επιχειρήσεις κατά του Αφγανιστάν. Ο λόρδος Ρόμπερτσον, πρόσθεσε ότι, προκειμένου να ενισχυθεί ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας, η Συμμαχία ενδέχεται να υιοθετήσει ένα εκ περιτροπής σύστημα συμμετοχής στις επιχειρήσεις όλων των μελών της.

Σε συνέντευξη Τύπου, ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, τόνισε ότι η εκστρατεία πιθανόν να συνεχιστεί ακόμη και για χρόνια, υπογραμμίζοντας ότι δεν θα αφορά ένα άτομο ή μία μόνον ομάδα. Ακόμη πρόσθεσε, ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα χρησιμοποιήσουν κάθε πολιτικό, στρατιωτικό και οικονομικό μέσο, για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Τζων Ασκροφτ, τόνισε από την πλευρά του, ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται σε ύψιστη ετοιμότητα, καθώς υπάρχουν φόβοι για νέα τρομοκρατικά χτυπήματα, όχι όμως συγκεκριμένες απειλές. Ζήτησε δε από το Κογκρέσσο να εγκρίνει, το ταχύτερο δυνατόν, κονδύλια για το αντιτρομοκρατικό πακέτο. Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος, Ντικ Τσένι, πέρασε για δεύτερη συνεχή ημέρα σε άγνωστη τοποθεσία για λόγους ασφαλείας.

Την πλήρη υποστήριξή τους στις Ηνωμένες Πολιτείες εξέφρασαν το ΝΑΤΟ, η Ευρωπαϊκή Ενωση, η Ρωσία, η Κίνα και η Γιουγκοσλαβία. Η Διεθνής Αμνηστεία καλεί τις ΗΠΑ, τους συμμάχους της, αλλά και τους Ταλιμπάν, να σεβαστούν και να προστατεύσουν τα δικαιώματα των αμάχων πολιτών και των αιχμαλώτων. Οι Ταλιμπάν από την πλευρά τους, απελευθέρωσαν χθες την Βρετανίδα δημοσιογράφο Υβόν Ρίγκλεϊ, την οποία είχαν συλλάβει πριν από 10 ημέρες, με την κατηγορία της παράνομης εισόδου στη χώρα.

Στο διπλωματικό πεδίο, ανησυχία επικρατεί σε κύκλους της αμερικανικής κυβέρνησης για το ενδεχόμενο, η Ινδία να προχωρήσει σε ενέργειες, που θα μπορούσαν να εξελιχθούν σε σύγκρουση με το Πακιστάν, σε μία χρονική στιγμή κατά την οποία οι προβολείς είναι όλοι στραμμένοι στην αντιτρομοκρατική εκστρατεία των Ηνωμένων Πολιτειών. Για τον λόγο αυτό ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, θα μεταβεί τις επόμενες ημέρες στις δύο χώρες.

Εν τω μεταξύ, πληθαίνουν σε ολόκληρο τον κόσμο, οι αντιαμερικανικές διαδηλώσεις. Να σταματήσουν οι βομβαρδισμοί στο Αφγανιστάν, ζήτησαν εκατοντάδες διαδηλωτές χθες που πραγματοποίησαν που πραγματοποίησαν αντιπολεμική συγκέντρωση στην πλατεία Τάϊμς της Ν. Υόρκης, υπό την παρουσία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων. Διαδηλώσεις έγιναν και σε πολλές χώρες του αραβικού κόσμου, οι οποίες όμως σημαδεύτηκαν από τα επεισόδια και τον θάνατο διαδηλωτών.

Στην Αθήνα συνήλθε χθες εκτάκτως το ΚΥΣΕΑ υπό τον πρωθυπουργό. «Ο πόλεμος που άρχισε δεν είναι πόλεμος πολιτισμών, θρησκειών ή παραδόσεων, αλλά πόλεμος κατά της τρομοκρατίας, η οποία δεν έχει καμμία ηθική βάση, κανένα άλλοθι», τόνισε στην ομιλία του ο Κώστας Σημίτης. Επίσης, μετέφερε την εκτίμηση ότι μπορεί να ακολουθήσει μία περίοδος χτυπημάτων από τρομοκρατικά δίκτυα, αλλά όπως υπογράμμισε η Ελλάδα δεν είναι πιθανός στόχος. Σε ό,τι αφορά στα μέτρα ασφαλείας, όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες είναι σε ετοιμότητα, και όπως τόνισε ο κ. Σημίτης, δεν δικαιολογείται αίσθημα φοβίας ή πανικού. Ειδικότερα αυξημένα είναι τα μέτρα σε πρεσβείες, προξενεία, ενεργειακές υποδομές, δημόσιες υπηρεσίες, λιμάνια, αλλά και στο μετρό, ενώ έχουν απαγορευθεί οι πτήσεις ιδιωτικών αεροσκαφών, και ελικοπτέρων. Τέλος, όπως ανακοινώθηκε, ο πολιτικός σχεδιασμός της κυβέρνησης και του κόμματος, το συνέδριο δηλ. θα προχωρήσει κανονικά.

Χθες συνεδρίασε στη Ρηγίλλης, ο τομέας εξωτερικών και άμυνας. «Εκφράζουμε την πλήρη αλληλεγγύη μας στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας. Πρέπει να παραμείνουμε ενωμένοι στη μάχη εναντίον αυτών, που υπονομεύουν τα θεμέλια του ελεύθερου κόσμου», τόνισε αμέσως μετά ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραμανλής. Σήμερα, ο υπουργός Εθνικής Αμύνης, Ακης Τσοχατζόπουλος, θα συναντηθεί με την Ντόρα Μπακογιάννη.

«Η πραγματική αιτία των πολέμων, είναι η δίψα για τα κέρδη, για επεκτατισμό, για να σωθεί το σύστημα, όταν βρίσκεται σε φάση ύφεσης», τόνισε η Αλέκα Παπαρήγα. «Ο πόλεμος, θα γίνει το θερμοκήπιο, αφού θα εκθρέψει πολλούς Μπιν Λάντεν», δήλωσε ο Νίκος Κωνσταντόπουλος. «Η αμερικανική ηγεσία, επέλεξε δυστυχώς, τον ανορθόδοξο και επικίνδυνο δρόμο της στρατιωτικής επέμβασης για να αντιμετωπίσει την τρομοκρατία», σχολίασε ο Δημήτρης Τσοβόλας. «Οι ΗΠΑ, οφείλουν να μην υπερβούν τα όρια αμύνης, και να μην θέσουν σε κίνδυνο τη συνοχή της διεθνούς συμμαχίας, που έχει σχηματιστεί», αναφέρει η Ανανεωτική Εκσυγχρονιστική Κίνηση. «Αυτό το καρκίνωμα, η τρομοκρατία, πρέπει να χτυπηθεί στη ρίζα. Οσοι χειρίζονται το θέμα, να φανούν αυστηροί και δίκαιοι», τόνισε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Αντιπολεμικό συλλαλητήριο στα Προπύλαια και πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία, οργάνωσαν χθες η κίνηση Γένοβα 2001, ο Συνασπισμός και άλλες κινήσεις της Αριστεράς, ενώ ανάλογη πορεία πραγματοποίησε η ΚΝΕ, από την Πλατεία Κάνιγγος.

Στις διεθνείς αγορές, και συγκεκριμένα στη Wall Street, ο δείκτης Dow Jones, έκλεισε με απώλειες 0,57% στις 9.067,94 μονάδες, ενώ με οριακή άνοδο έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας Nasdaq κατά 0,04% στις 1.605,95 μονάδες. Στη Σοφοκλέους χθες ο γενικός δείκτης τιμών των μετοχών, έκλεισε με απώλειες 1,52% στις 2.215,30 μονάδες.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή