Γιατί έγινε στόχος η Τουρκία

Παρασκευή, 21 Νοεμβρίου 2003 18:13

A- A A+

Για τους ισλαμιστές η Αγκυρα δεν κάνει τίποτε άλλο απο το να συλλέγει μειονεκτήματα, εκτιμά στην βελγική εφημερίδα L' Echo, ο Στιβ Σαϊμον αναλυτής του think tank της Rand Corporation RC, που συνεργάζεται στενά με το αμερικανικό Πεντάγωνο προσφέροντας σενάρια λύσεων σε κρίσεις σε διάφορες χώρες του κόσμου.

«Δεν πρέπει να εκπλήσσεται κανείς που η Τουρκία έγινε στόχος των τρομοκρατών. Οι ισλαμιστές βλέπουν σ' αυτήν μια χώρα εξαρτημένη απο τη Δύση που είναι η καλύτερη σύμμαχος των ΗΠΑ στην μείζονα περιοχή της.

Αυτή η στενή τουρκο-αμερικανική σχέση επιβαρύνεται ακόμη περισσότερο από το γεγονός ότι η Αγκυρα διατηρεί τόσο πολύ στενούς δεσμούς με το Ισραήλ», υποστηρίζει ο κ. Σαϊμον.

Η επί μακρόν ενασχόληση της Αγκυρας με την καταπολέμηση του κουρδικού ΡΚΚ, την έχει οδηγήσει στη σημερινή αδυναμία της, προσθέτει. Σήμερα που αντιμετωπίζουν αυτή τη νέα μορφή τρομοκρατίας δεν ξέρουν απο ποια άκρη να την πιάσουν για να την καταπολεμήσουν.

Ο Βέλγος καθηγητής στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο των Βρυξελλών Ρομπερ Ανσιό που ειδικεύεται στην Τουρκία υποστηρίζει σε συνέντευξή του στην «Λιμπρ Μπελζικ», ότι όλες οι χώρες που υποστηρίζουν τις ΗΠΑ και την πολιτική τους στο Μεσανατολικό, καθώς και το Ισραήλ είναι καταδικασμένες να υποστούν τέτοιου τύπου τρομοκρατικές ενέργειες. Χωρίς λύση του παλαιστινιακού και χωρίς εγκατάλειψη απο τους Αμερικανούς της ιδέας να αναδομήσουν κατά τα συμφέροντα τους τις χώρες της Μ. Ανατολής δεν θα υπάρξει αποτελεσματική αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, τόνισε ο κ. Ανσιό.

Αντίθετη γνώμη έχει ο Γάλλος ισλαμολόγος Ολιβιέ Ρουά. Εχουμε μπροστά στα μάτια μας, εξηγεί ο κ. Ρουά αναφερόμενος στην Αλ Κάϊντα ένα μοντέρνο πόλεμο που δεν συνδέεται αναγκαστικά με τη Μ. Ανατολή. Κατά τη γνώμη μου η Αλ Κάϊντα είναι «η παθολογική συνέπεια της παγκοσμιοποίησης. Τα μέλη αυτής της οργάνωσης είναι κυρίως επαναστατημένοι ισλαμιστές, διανοούμενοι που ζούν ή έζησαν στα μεγάλα ευρωπαϊκά αστικά κέντρα».

Πηγή: ΑΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή