Γεωργία : Εκλογές σε 45 ημέρες σύμφωνα με το Σύνταγμα της χώρας

Δευτέρα, 24 Νοεμβρίου 2003 12:02
A- A A+

Νέες προεδρικές εκλογές σκοπεύει να οργανώσει πολύ σύντομα στη Γεωργία η νέα ηγεσία της χώρας για να διασφαλίσει τη σταθερότητα, μετά την παραίτηση του προέδρου Εντβαρντ Σεβαρντνάντζε.

Σύμφωνα με το Σύνταγμα, οι εκλογές για την ανάδειξη του νέου προέδρου της χώρας θα πρέπει να οργανωθούν εντός 45 ημερών.

«Θεωρώ αναγκαία τη διεξαγωγή εκλογών το συντομότερο δυνατόν. Χρειαζόμαστε σταθερότητα στη χώρα», δήλωσε η προσωρινή πρόεδρος Νίνο Μπουρτζανάντζε. Η Μπουρτζανάντζε άφησε πάντως χθες να εννοηθεί ότι η ίδια δεν σκοπεύει να θέσει υποψηφιότητα, καθώς «η Γεωργία είναι μια χώρα με πολλά σοβαρά προβλήματα».

Αν η Νίνο Μπουρτζανάντζε δεν θέσει υποψηφιότητα, επικρατέστεροι υποψήφιοι για την προεδρία της χώρας θα είναι ο 35χρονος χαρισματικός ηγέτης της αντιπολίτευσης Μιχαήλ Σαακασβίλι και ο Ζουράμπ Ιβάνια.

Ο Ιβάνια, δήλωσε χθες ότι το σημαντικό είναι να διασφαλιστεί η σταθερότητα στην εξουσία και το κράτος.

Ο Σαακασβίλι σημείωσε από την πλευρά του ότι η Νίνο Μπουρτζανάντζε που ασκεί τα καθήκοντα του προέδρου δεν έχει το δικαίωμα να διαλύσει την κυβέρνηση. Είναι πάντως πολύ πιθανό ορισμένοι υπουργοί να υποβάλουν σήμερα τις παραιτήσεις τους μετά την προγραμματισμένη για σήμερα συνάντησή τους με την Μπουρτζανάντζε.

Η νέα ηγεσία της Γεωργίας θα πρέπει επίσης να λύσει και το πρόβλημα της Βουλής που προέκυψε μετά τις εκλογές της 2ας Νοεμβρίου, που θεωρείται μη νόμιμο από την αντιπολίτευση λόγω της καταγγελθείσας νοθείας.

Η αντιπολίτευση έχει ζητήσει την ακύρωση των εκλογών αυτών και το θέμα θα εξεταστεί από το Ανώτατο Δικαστήριο.

Στην Τιφλίδα επικρατεί πάντως σήμερα ηρεμία μετά τις ταραχές και τους πανηγυρισμούς για την παραίτηση Σεβαρντνάντζε. Μπροστά στην έδρα της Βουλής, όπου χθες εκτυλίχθηκαν πανηγυρικές εκδηλώσεις για την απομάκρυνση του Σεβαρντνάντζε από την προεδρία, οι δημοτικοί υπάλληλοι ολοκλήρωσαν το πρωΐ τον καθαρισμό της πλατείας.

Στο κτίριο της προεδρίας οι εργαζόμενοι πήγαν κανονικά σήμερα στις δουλειές τους και μόνο ένα πράγμα φαίνεται να δείχνει προς το παρόν την αλλαγή στη Γεωργία : Το προγραμματιμένο για σήμερα τακτικό εβδομαδιαίο ραδιοφωνικό μήνυμα του Σεβαρντνάντζε δεν θα μεταδοθεί. Στη θέση του το κρατικό ραδιόφωνο θα μεταδώσει γεωργιανή μουσική.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή