Εγγραφο του Πενταγώνου περιγράφει δεσμούς Σαντάμ με Αλ Κάιντα

Δευτέρα, 24 Νοεμβρίου 2003 20:16
A- A A+

Μνημόνιο του αμερικανικού υπουργείου Αμυνας που περιγράφει λεπτομερώς τις επαφές ανάμεσα στο Ιράκ και στην Αλ Κάιντα, δημοσιεύεται σήμερα από τα περιοδικά «The Weekly Standard» και «Newsweek».

Το εμπιστευτικό μνημόνιο, ημερομηνίας 23 Οκτωβρίου 2003, απευθύνει ο υφυπουργός Αμυνας Ντάγκλας Φέιθ σε υπευθύνους της επιτροπής πληροφοριών της Γερουσίας.

Σύμφωνα με το μνημόνιο, οι πρώτες επαφές ανάμεσα στην ιρακινή υπηρεσία πληροφοριών (ISS) και την Αλ Κάιντα έγιναν ανάμεσα στο 1992 και το 1995 στο Σουδάν. Αλλες επαφές έγιναν στο Πακιστάν.

Σύμφωνα με το Πεντάγωνο, ο Οσάμπα Μπιν Λάντεν είχε εκπαιδευτεί στην κατασκευή βομβών από τον ιρακινό στρατηγό Σαλίμ αλ Αχμεντ, ειδικό στον χειρισμό εκρηκτικών.

Επίσης, το «δεξί χέρι» του Μπιν Λάντεν, ο Αϊμάν αλ Ζαουάχρι, είχε συναντήσει τον ιρακινό αντιπρόεδρο στις 3 Φεβρουαρίου του 1998 στη Βαγδάτη για να συζητήσουν για συνεργασία ανάμεσα στο Ιράκ και την Αλ Κάιντα και για την ίδρυση στρατοπέδων στη Νασιρίγια, και στο ιρακινό Κουρδιστάν.

«Σύμφωνα με διαβαθμισμένες πληροφορίες, ο Σαντάμ είχε ζητήσει προσωπικώς από τον Φαρούκ Χιτζάζι, υποδιευθυντή της ISS και στη συνέχεια πρεσβευτή στην Τουρκία, να συναντήσει τον Μπιν Λάντεν τουλάχιστον δύο φορές, την πρώτη στο Σουδάν και τη δεύτερη στο Αφγανιστάν το 1999», προστίθεται στο μνημόνιο, όπου υπογραμμίζεται ότι οι επαφές συνεχίστηκαν ως τις παραμονές του πολέμου των ΗΠΑ στο Ιράκ τον περασμένο Μάρτιο.

Στα τέλη του 2002, ο ιορδανός Αμπού Μουσάμπ Αλ Ζαρκάουϊ, που θεωρείται από τις ΗΠΑ ο μεσάζων ανάμεσα στο Ιράκ και στην Αλ Κάιντα «δημιουργούσε στη Βαγδάτη τρομοκρατικούς πυρήνες που βρίσκονταν σε κατάσταση ύπνωσης και θα ενεργοποιούνταν σε περίπτωση αμερικανικής κατοχής της πόλης», καταλήγει το μνημόνιο.

Πηγές: ΑΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή