«Καταπέλτης» η έκθεση για τις πετρελαϊκές εταιρείες στο Σουδάν

Τρίτη, 25 Νοεμβρίου 2003 07:38
A- A A+

Τις πετρελαϊκές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο Σουδάν, κατήγγειλε η διεθνής οργάνωση για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων «Human Rights Watch» ως «συνενόχους» στον πόλεμο που μαστίζει την αφρικανική χώρα, τονίζεται σε έκθεση που κοινολογήθηκε χθες από την Καμπάλα.

«Οι ξένες πετρελαϊκές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο Σουδάν είναι συνένοχες για τις εκτοπίσεις (εκατοντάδων χιλιάδες ανθρώπων) και για τους θανάτους και τις καταστροφές που τις συνοδεύουν», τονίζεται στην αποτελούμενη από 754 σελίδες έκθεση με τίτλο : «Το Σουδάν, το περέλαιο και τα δικαιώματα του ανθρώπου».

«Η ανάπτυξη του πετρελαϊκού τομέα στο νότιο Σουδάν επρόκειτο να αποτελέσει μία πηγή ικανοποίησης για τον σουδανικό λαό. Αντιθέτως, αυτό δεν του επέφερε παρά μόνον δυστυχία», τονίζει η ερευνήτρια της οργάνωσης Τζεμέρα Ρόουμ, στο ανακοινωθέν που συνοδεύει την έκθεση.

«Οι πετρελαϊκές εταιρείες ήσαν ενήμερες για τις σφαγές, τους βομβαρδισμούς και τις λεηλασίες που πραγματοποιούνταν στον νότο, επ'ονόματι της λειτουργίας των νέων πετρελαϊκών εγκαταστάσεων», τονίζει η ίδια.

Μεταξύ των εταιρειών αυτών κατονομάζονται η Canadian Talisman Energy Inc. και η ελβετική Lundin Oil AB. «Εξ αιτίας της αυξημένης πίεσης, κυρίως από οργανώσεις για τα δικαιώματα του ανθρώπου, η Talisman πώλησε τα ενδιαφέροντά της στα τέλη του 2002 και η Lundin την ακολούθησε τον περασμένο Ιούνιο», τονίζεται στο ανακοινωθέν.

Τη σκυτάλη πήραν οι δημόσιες πετρελαϊκές εταιρείες της Κίνας και της Μαλαισίας, τονίζει η οργάνωση που εδρεύει στη Νέα Υόρκη.

Στην έκθεση εγκαλείται επίσης και η ανταρτική οργάνωση του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού του Σουδάν (SPLA) στον νότο για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά τη διάρκεια των μαχών για τον έλεγχο των πηγών πετρελαίου.

Η οργάνωση αξιώνει ώστε να επιτραπεί στους εκατοντάδες χιλιάδες εκτοπισμένους κατοίκους του νότου να επιστρέψουν στον τόπο τους και να τους δωθούν αποζημιώσεις, στα πλαίσια της συμφωνίας ανάμεσα στην κυβέρνηση και στον SPLA, που βρίσκεται στο στάδιο της επεξεργασίας.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή