Γεωργία : Σήμερα θα οριστεί η ημερομηνία των εκλογών

Τρίτη, 25 Νοεμβρίου 2003 12:18
A- A A+

Σήμερα αναμένεται να ορίσει την ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών το κοινοβούλιο της Γερωργίας, για την ανάδειξη του διαδόχου του Εντβαρντ Σεβαρντνάντζε στην προεδρία.

Επίσης αναμένεται να ορισθεί και η ημερομηνία νέων κοινοβουλευτικών εκλογών, καθώς ακυρώθηκαν οι εκλογές της 2ας Νοεμβρίου, για τις οποίες η αντιπολίτευση κατηγόρησε τον Σεβαρντνάντζε για νόθευση του αποτελέσματος.

«Τα αποτελέσματα των εκλογών της 2ας Νοεμβρίου ακυρώθηκαν από το Ανώτατο Δικαστήριο», ανακοίνωσε ένα μέλος του δικαστηρίου ενώπιον αρκετών οπαδών της αντιπολίτευσης, που ξέσπασαν σε χειροκροτήματα. «Η απόφαση είναι οριστική και δεν μπορεί να αμφισβητηθεί», πρόσθεσε.

Οι ημερομηνίες αυτές θα καθορισθούν κατά την απογευματινή έκτακτη σύγκληση του κοινοβουλίου, υπό την προεδρία της Νίνο Μπουρντζανάντζε, η οποία εκτελεί χρέη προέδρου της χώρας μετά την παραίτηση Σεβαρντνάντζε.

Η νέα πολιτική ηγεσία της Γεωργίας έχει δεσμευθεί ότι θα διεξαχθούν νέες εκλογές εντός 45 ημερών.

Παράλληλα η Νίνο Μπουρντζανάντζε προειδοποίησε ότι η Γεωργία «πρακτικά βρίσκεται αντιμέτωπη με τον κίνδυνο οικονομικής κατάρρευσης», επισημαίνοντας ότι η κατάσταση της οικονομίας είναι χειρότερη από ό,τι αρχικά πίστευε η αντιπολίτευση.

Στη Μόσχα, ο πρόεδρος Βλάντιμιρ Πούτιν εξέφρασε ανησυχία για το εξωτερικό χρέος της Γεωργίας, που φθάνει στα δύο δισεκατομμύρια δολάρια και αποτελεί περίπου το 60% του ΑΕΠ.

Ανησυχία επικρατεί στην Τιφλίδα και για την κατάσταση στις επαρχίες όπου υπάρχουν αυτονομιστικά κινήματα. Ο πρόεδρος της αυτόνομης επαρχίας της Αντζαρίας, Ασλάν Αμπασίντζε διέκοψε τις σχέσεις με την Τιφλίδα μέχρι τη διεξαγωγή των νέων εκλογών.

Οι ένοπλες δυνάμεις στην Αντζαρία, αλλά και στην Αμπχαζία, έχουν τεθεί σε κατάσταση ύψιστης επιφυλακής, για να αντιμετωπίσουν πιθανή απόπειρα της νέας ηγεσίας στην Τιφλίδα να επιβληθεί των αυτονομιστών. Αλλά και στην τρίτη επαρχία όπου την κατάσταση ελέγχουν οι αυτονομιστές, στη Νότια Οσσετία, οι αρχές αρνούνται να επανεξετάσουν την απόφασή τους για ντε φάκτο απόσχιση από τη Γεωργία, που ελήφθη πριν από 12 χρόνια.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή