Γεωργία : Υποψηφιότητα Μιχαήλ Σακασβίλι για την προεδρία της χώρας

Τετάρτη, 26 Νοεμβρίου 2003 10:53
A- A A+

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης στη Γεωργία, Μιχαήλ Σακασβίλι, αναμένεται σήμερα να ανακοινώσει την υποψηφιότητά του για την προεδρία της χώρας, ενόψει των προγραμματισμένων για τις 4 Ιανουαρίου προεδρικών εκλογών, ανακοίνωσαν πηγές του κόμματός του.

Ο 35χρονος Σακασβίλι έχει πολύ μεγάλη δημοτικότητα και οι περισσότεροι αναλυτές εκτιμούν ότι η νίκη του είναι σχεδόν σίγουρη.

Ηγετικά στελέχη των μεγαλύτερων κομμάτων της αντιπολίτευσης πρόκειται να συναντηθούν σήμερα γιά να δώσουν το χρίσμα στον Σακασβίλι, που αποτέλεσε την κινητήρια δύναμη της λαϊκής εξέγερσης που οδήγησε στην παραίτηση του Εντβαρντ Σεβαρντνάντζε.

«Είναι σαφές ότι θα είναι προεδρικός υποψήφιος της αντιπολίτευσης», τόνισε ο Κόμπα Μπεκάουρι, στέλεχος του κόμματος «Εθνικό Κίνημα», του Σακασβίλι.

Μια τέτοια απόφαση, σημαίνει ότι δεν θα θέσει υποψηφιότητα η 39χρονη πρόεδρος της Βουλής Νινό Μπουρτζανάντζε, που ασκεί προσωρινά την προεδρία της χώρας. «Ο Σακασβίλι αξίζει να γίνει πρόεδρος και η Νινό Μπουρτζανάντζε θα είχε πολύ μικρές πιθανότητες να τον νικήσει», τόνισε ο Λάντο Πάπαβα, οικονομικός σύμβουλος της Μπουρτζανάντζε.

Η Μπουρτζανάντζε θα έχει σήμερα συνομιλίες με αντιπροσωπεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου σε μιά προσπάθεια διάσωσης της οικονομίας της χώρας που βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης.

Ο Σακασβίλι δήλωσε χθες το βράδυ στο γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο LCI ότι η Ουάσινγκτον του υποσχέθηκε οικονομική βοήθεια. «Μίλησα με εκπροσώπους του Λευκού Οίκου και του State Department. Οι Αμερικανοί υποσχέθηκαν χρήματα αλλά κανείς δεν μπορεί να σίγουρος με τους Αμερικανούς», τόνισε ο Σακασβίλι.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή