Βρετανός δικαστής καταδίκασε τις ΗΠΑ για τη φυλακή του Γκουαντανάμο

Τετάρτη, 26 Νοεμβρίου 2003 11:34
A- A A+

Ο Λόρδος Στέιν, ένας από τους ανώτατους δικαστές της Μ. Βρετανίας, καταδίκασε τις ΗΠΑ για την κράτηση των υπόπτων για τρομοκρατικές ενέργειες στη στρατιωτική φυλακή του Γκουαντανάμο. Ο βρετανός δικαστής χαρακτήρισε τις συνθήκες κράτησης ως «απόλυτης ασυδοσίας και ανομίας» και είπε ότι οι ΗΠΑ είναι ένοχες μιας «τερατώδους αποτυχίας στην απόδοση δικαιοσύνης». Τόνισε επίσης ότι οι κρατούμενοι βρίσκονται στη φυλακή του Γκουαντανάμο πέρα από οποιαδήποτε έννοια δικαίου ή προστασία κάποιου δικαστηρίου και στο έλεος των νικητών τους».

Σε μία σπάνια περίπτωση δημόσιας παρέμβασης δικαστικού λειτουργού σε επίμαχα πολιτικά ζητήματα και εναντίον μιας ξένης κυβέρνησης, ο Λόρδος Στέιν ζήτησε από τους βρετανούς υπουργούς να καταδικάσουν δημόσια την απόφαση για την κράτηση οποιουδήποτε φυλακισμένου στο Γκουαντανάμο και επισήμανε ότι η κυβέρνηση Μπλερ έχει εγκαταλείψει τους εννέα βρετανούς κρατούμενους του Γκουαντανάμο.

Χαρακτήρισε τις συνθήκες κράτησης των 660 υπόπτων στο Γκουαντανάμο «σχεδόν βασανιστήρια» και τόνισε ότι η κράτησή τους δεν συμβαδίζει με κανέναν από τους διεθνείς κανόνες για τη διεξαγωγή μιας δίκαιης δίκης.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή