Γεωργία : Σχέδιο για στρατιωτικό πραξικόπημα κατήγγειλε ο Σακασβίλι

Πέμπτη, 27 Νοεμβρίου 2003 09:50
A- A A+

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης και υποψήφιος για την προεδρία στη Γεωργία, Μιχαήλ Σακασβίλι, αποκάλυψε, ότι μετά την παραίτηση του Εντβαρντ Σεβαρντνάντζε, μία πτέρυγα του στρατού σχεδίασε την οργάνωση πραξικοπήματος.

«Υπήρξαν κινήσεις ενός τμήματος των ενόπλων δυνάμεων και συζητήσεις για την οργάνωση πραξικοπήματος», τόνισε ο Σακασβίλι μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο «Rustavi 2» και στον ραδιοσταθμό Ηχώ της Μόσχας.

«Ενας ή δύο αξιωματικοί του στρατού δήλωσαν ότι έπρεπε να υπάρξει στρατιωτική δικτατορία στη Γεωργία», σημείωσε ο Σακασβίλι, που θεωρείται ο επικρατέστερος διάδοχος του Σεβαρντνάντζε στις εκλογές της 4ης Ιανουαρίου.

Αναφορικά με τις ρωσικές στρατιωτικές βάσεις που υπάρχουν στη Γεωργία, την απομάκρυνση των οποίων αξιώνει εδώ και χρόνια η Τιφλίδα, ο Σακασβίλι τόνισε ότι πρέπει να υπάρξει διάλογος. «Δεν πιέζουμε. Πρέπει να να συναντηθούμε για να συζητήσουμε και να λάβουμε εγγυήσεις», σημείωσε ο Σακασβίλι και πρόσθεσε ότι το θέμα θα πρέπει «να ρυθμιστεί με βάση τις διεθνείς συμφωνίες, κατανοώντας ότι η Ρωσία πρέπει να λάβει εγγυήσεις για την ασφάλειά της».

Ο Σακασβίλι απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο παραχώρησης ανεξαρτησίας στην αυτόνομη δημοκρατία της Αντζάριας. «Η Αντζάρια δεν μπορεί παρά να παραμείνει τμήμα της Γεωργίας», τόνισε.

Ο ηγέτης της Αντζάριας, Ασλάν Αμπατσίντζε είχε χαρακτηρίσει «πραξικόπημα» τον εξαναγκασμό σε παραίτηση του Σεβαρντνάντζε.

Αναφορικά με την Αμπχαζία, την απόσχιση της οποίας υποστήριξε η Μόσχα, ο Σακασβίλι τόνισε ότι το πρόβλημα «δεν μπορεί να λυθεί χωρίς τη συμμετοχή της Ρωσίας».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή