ΗΠΑ : Τέσσερα παιδιά νεκρά από γρίπη στο Κολοράντο

Πέμπτη, 27 Νοεμβρίου 2003 11:09
A- A A+

Τέσσερις θάνατοι παιδιών, από γρίπη στο Κολοράντο την τελευταία εβδομάδα, θορύβησαν τις υπηρεσίες υγείας, που σήμερα προέτρεψαν το κοινό να εμβολιαστεί και τους γονείς να παρακολουθούν τα παιδιά τους για κύρια συμπτώματα της νόσου.

«Δεν είναι συνηθισμένο που έχουμε τόσους πολλούς θανάτους τόσο νωρίς (εποχιακά) στο Κολοράντο, όπου συνήθως μόνο τρία ή τέσσερα παιδιά ετησίως χάνουν τη ζωή τους από επιπλοκές της γρίπης. Οι γονείς πρέπει να πηγαίνουν στον παιδίατρο όταν το παιδί εμφανίζει νωθρότητα, δεν μπορεί να ηρεμήσει, δεν πίνει υγρά ή παρουσιάζει δυσκολία στην αναπνοή», προειδοποιούν αξιωματούχοι.

Τα Κέντρα για τον Ελεγχο και την Πρόληψη των Ασθενειών ανακοίνωσαν την περασμένη εβδομάδα ότι φέτος, η περίοδος της γρίπης άρχισε νωρίτερα από την αναμενόμενη σε όλη τη χώρα και ο υπουργός Υγείας, Τόμι Τόμσον προέτρεψε τον κόσμο να εμβολιαστεί.

Το Τέξας και το Κολοράντο, είναι κυρίως οι Πολιτείες που πλήττονται περισσότερο από τη γρίπη. Στο Κολοράντο, ένα αγόρι οκτώ χρονών, ένα άλλο δύο ετών και ένα μικρό μόλις 21 μηνών πέθαναν αυτή την εβδομάδα, ενώ ένας 15χρονος την περασμένη εβδομάδα. Το αγοράκι των δύο ετών και ο 15χρονος έπασχαν και από άλλες ασθένειες.

Οι γονείς του Τζόζεφ Ουίλιαμς, του οκτάχρονου που δεν εκδήλωσε άλλο σύμπτωμα παρά μόνο πόνο στο στομάχι, μίλησαν στους δημοσιογράφους σήμερα καλώντας τους άλλους γονείς να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί. «Ακόμη κι αν τα παιδιά σας νιώθουν αδιάθετα πάρτε τα και πηγαίνετε στον γιατρό», είπε ο πατέρας του αγοριού Σκοτ Ουίλιαμς.

Ο δρ. Νεντ Καλόντζ, επικεφαλής των υγειονομικών αρχών του Κολοράντο δήλωσε: «Ενας από τους θανάτους από γρίπη που καταγράφηκαν φέτος ήταν ενός παιδιού που εμφάνισε συμπτώματα που δεν ταιριάζουν με εκείνα της γρίπης. Οι γονείς πρέπει να γνωρίζουν ότι αυτό είναι μια εξαιρετική περίπτωση. Δεν υπήρξαν παρόμοια κρούσματα στο Κολοράντο ή το Τέξας».

Η γρίπη που πλήττει κυρίως τους μεσήλικες, σκοτώνει περίπου 36.000 ανθρώπους ετησίως στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή