Συντήρηση της ελπίδας

Παρασκευή, 28 Νοεμβρίου 2003 17:51

A- A A+

Τη Δευτέρα 1η Δεκεμβρίου θα γίνει στη Γενεύη η τελετή της επίσημης παρουσίασης της λεγόμενης «Πρωτοβουλία της Γενεύης», για την οποία εργάστηκαν επί δύο χρόνια δύο πρώην υπουργοί, ο Ισραηλινός Γιόσι Μπεϊλίν και ο Παλαιστίνιος Γιάσερ Αμπεντ Ράμπο.

Δεκάδες διεθνή τηλεοπτικά δίκτυα, σύμφωνα με τους διοργανωτές της εκδήλωσης, θα μεταδώσουν απ' ευθείας το γεγονός.

Δύο αντιπροσωπείες, μία ισραηλινή και μία παλαιστινιακή, αποτελούμενες κάθε μία από 200 άτομα, «θα επαναλάβουν δημόσια τη δέσμευση και τη θέλησή τους», για ένα σχέδιο ειρήνης που φαίνεται να είναι «η λιγότερο κακή λύση» για να δοθεί τέλος στον κύκλο της βίας που ταλανίζει χρόνια τη Μέση Ανατολή.

Η επιτυχία της Συμφωνίας τής Γενεύης, όχι μόνο δεν είναι εξασφαλισμένη, αλλά συναντά και σφοδρές αντιδράσεις (O Αριέλ Σαρόν έχει δηλώσει ότι είναι χειρότερη από τις συμφωνίες του Οσλο). Ωστόσο, πολλοί εκτιμούν ότι μια τελική συμφωνία μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων θα βασίζεται στην «Πρωτοβουλία της Γενεύης», διότι είναι μελετημένη μέχρι και τις πιο μικρές λεπτομέρειες. Αυτή τη βεβαιότητα συμμερίζονται οι 400 προσωπικότητες –ανάμεσά τους ο Τζίμι Κάρτερ, ο Φελίπε Γκονζάλες, ο Μάριο Σοάρες- που θα έρθουν στη Γενεύη για να επικυρώσουν το κείμενο που υπογράφηκε στις 12 Οκτωβρίου στην Ιορδανία.

Η Πρωτοβουλία της Γενεύης έλαβε επίσης την υποστήριξη της Ε.Ε. -ο ειδικός απεσταλμένος της, για τη Μέση Ανατολή, Μαρκ Οτε, θα είναι παρών- του ΟΗΕ, και του Κόλιν Πάουελ, ο οποίος υπογράμμισε ότι «βοηθάει να συντηρηθεί το κλίμα της ελπίδας».

Η Συμφωνία αναγνωρίζει «δικαίωμα στον παλαιστινιακό λαό για ένα κράτος», με αντάλλαγμα την αναγνώριση του Ισραήλ, προβλέπει απόσυρση του Ισραήλ από τα κατεχόμενα εδάφη, ενώ ειδική αναφορά γίνεται στην υποχρέωση καταπολέμησης των τρομοκρατών και στην ανάγκη λήψης μέτρων εναντίον της βίας.

Το θέμα της Ιερουσαλήμ εκτίθεται λεπτομερώς. Κάθε συνοικία στην παλαιά πόλη, που θα είναι ανοιχτή πόλη, θα παραχωρηθεί σε κάθε κράτος ανάλογα με την πλειοψηφία των κατοίκων. Οι χριστιανικές, μουσουλμανικές και αρμενικές συνοικίες μαζί με το προαύλιο των Τζαμιών και το Ορος του Ναού περιέρχονται στην κυριαρχία των Παλαιστινίων.

Η ισραηλινή συνοικία συμπεριλαμβάνει το Τείχος των Δακρύων.

Ενας διεθνής έλεγχος θα επιτρέπει την ελεύθερη είσοδο των πιστών των τριών θρησκειών στον τόπο της προσευχής τους.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή