Ράμσφελντ : Ανταγωνιστική προς το ΝΑΤΟ η στρατιωτική δύναμη της Ε.Ε.

Δευτέρα, 01 Δεκεμβρίου 2003 13:43

A- A A+

Την ανησυχία του στα σχέδια των Ευρωπαίων, για τη δημιουργία αμυντικού μηχανισμού, εξέφρασε ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, λέγοντας, ότι δεν αντιλαμβάνεται τον λόγο για τον οποίο έχει αναληφθεί αυτή η πρωτοβουλία, που είναι ανταγωνιστική προς το ΝΑΤΟ.

Φθάνοντας στις Βρυξέλλες, όπου θα συναντηθεί με τους ομολόγους του των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ, ο Ντόναλντ Ράμσφελντ υπαινίχθηκε επίσης ότι η Βορειοατλαντική Συμμαχία, μπορεί να αναλάβει μεγαλύτερο ρόλο στο Αφγανιστάν.

«Φυσικά πιστεύω ότι το ΝΑΤΟ έχει εξαιρετική συνεισφορά στην άμυνα και την αποτροπή για ένα πιο ειρηνικό κόσμο», δήλωσε ο Ράμσφελντ στους δημοσιογράφους που τον συνοδεύουν στις Βρυξέλλες. «Γι αυτό θα έλεγα πως ο,τιδήποτε θέτει σε κίνδυνο αυτό τον οργανισμό... θα έπρεπε να υπάρχει πολύ καλός λόγος για να επιδιωχθεί κάτι τέτοιο. Και νομίζω ότι δεν υπάρχει λόγος για (να δημιουργηθεί ) κάτι άλλο που θα είναι ανταγωνιστικό προς το ΝΑΤΟ», πρόσθεσε.

Οι δηλώσεις Ράμσφελντ έγιναν με αφορμή την προώθηση της βρετανο-γαλλο-γερμανικής ιδέας για ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, την οποία συζήτησαν το Σαββατοκύριακο στη Νάπολη της Ιταλίας οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, επεσήμανε επίσης ότι οι χώρες που επωφελούνται από την ύπαρξη του ΝΑΤΟ «δεν θέλουν κάτι που θα προκαλούσε αστάθεια» στη Συμμαχία.

Για το θέμα του Αφγανιστάν ο Ράμσφελντ είπε ότι στις επαφές που θα γίνουν μεταξύ των κρατών-μελών της Συμμαχίας αυτήν την εβδομάδα, θα συζητηθούν οι δυνατότητες για διεύρυνση των αρμοδιοτήτων των δυνάμεων της Συμμαχίας πέραν της Καμπούλ.

Ερωτηθείς αν το ΝΑΤΟ σταδιακά θα αναλάβει το ρόλο που έχουν σήμερα οι περίπου 10.000 Αμερικανοί στρατιώτες στο Αφγανιστάν, ο Ράμσφελντ απάντησε «δεν θα απέκλεια κάτι τέτοιο». Ωστόσο πρόσθεσε ότι «οι ΗΠΑ είναι μέλος του ΝΑΤΟ και οι αμερικανικές δυνάμεις δεν είναι αναγκαίο ότι «θα αντικατασταθούν».

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV

Δημοφιλή