ΗΠΑ : Ενεκρίθη ο νόμος για εκταμίευση κονδυλίων για τα πυρηνικά

Τρίτη, 02 Δεκεμβρίου 2003 09:17
A- A A+

Το νόμο, που εκταμιεύει πολλά εκατ. δολάρια, για τις έρευνες, γύρω από μία νέα γενιά πυρηνικών όπλων, και τη δοκιμή του στο κέντρο πυρηνικών δοκιμών, στη Νεβάδα, ενέκρινε χθες ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζωρτζ Μπους.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Σκοτ ΜακΚλίλαν, τόνισε, ότι, το νέο κείμενο θα επιτρέψει την εκταμίευση των κονδυλίων για το υπουργείο Ενέργειας και τα πυρηνικά του προγράμματα. Κυρίως προβλέπεται κονδύλι ύψους 7,5 εκατ. δολαρίων, για τις μελέτες παραγωγής πυρηνικών βομβών, που είναι ικανές να διαπεράσουν θωράκιση για την καταστροφή υπογείων καταφυγίων και οπλοστασίων.

Ένα συμπληρωματικό κονδύλι έξι εκατ. δολαρίων προβλέπεται για την κατασκευή πυρηνικών όπλων για χτυπήματα μεγάλης ακρίβειας.

Ο νόμος προβλέπει επίσης ποσό 24,9 εκατ. δολαρίων, για να επιταχυνθούν οι εργασίες στο κέντρο πυρηνικών δοκιμών της Νεβάδα, ώστε να είναι σε θέση να πραγματοποιούνται πυρηνικές δοκιμές μέσα σε διάστημα 24 μηνών από την λήψη της απόφασης από τον Λευκό Οίκο.

Το Κογκρέσο από την πλευρά του αποφάσισε να χορηγήσει 6,3 δισ. δολάρια, για τα προγράμματα πυρηνικού εξοπλισμού για το έτος 2004, ήτοι 303 εκατ. δολάρια περισσότερα από το προηγούμενο έτος, αλλά και 94 εκατ. δολάρια λιγότερα από το συνολικό ποσό που είχε απαιτήσει ο πρόεδρος Μπους.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή