Νέο ειδικό αντιπρόσωπο στο Ιράκ θα διορίσει ο γ.γ. του ΟΗΕ Κόφι Ανάν

Τρίτη, 02 Δεκεμβρίου 2003 09:45
A- A A+

Νέο ειδικό αντιπρόσωπο στο Ιράκ, θα διορίσει πολύ σύντομα ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, δήλωσε ο Αμερικανός πρεσβευτής στα Ηνωμένα Εθνη, Τζων Νεγκρεπόντε.

Ο Ανάν «μίλησε για τα σχέδιά του και κυρίως για τη δυνατότητα να διορίσει έναν μεταβατικό ειδικό απεσταλμένο, χωρίς να ορίσει κάποια ημερομηνία, αλλά αναμφίβολα πολύ σύντομα», τόνισε ο Νεγκροπόντε.

Η αποκάλυψη των σχεδίων του γενικού γραμματέας του ΟΗΕ, έγινε μετά τη συνάντηση που είχε με τους πρεσβευτές 17 χωρών της «ομάδας επαφής» για την κατάσταση στο Ιράκ. «Η πρώτη συνάντηση μίας ομάδας επαφής για το Ιράκ που διοργάνωσε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, ήταν η ευκαιρία για μία καλή συζήτηση σε ανεπίσημο επίπεδο», τόνισε ο Αμερικανός πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη.

«Οι συμμετέχοντες συμμερίζονται την ανησυχία για την ανοικοδόμηση της οικονομικής ανάπτυξης του Ιράκ, την επιθυμία για επιθυμία της πολιτικής μετάβασης και συμφωνούν στη σημασία της ασφάλειας», τόνισε μιλώναντας στους δημοσιογράφους ο Αμερικανός διπλωμάτης.

Ο ίδιος ο Κόφι Αναν πάντως απέφυγε να μιλήσει στους δημοσιογράφους μετά την κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση της ομάδας επαφής που διήρκεσε δύο ώρες.

Οι 17 πρεσβευτές εξέφρασαν διαφορετικές απόψεις για τις ενέργειες που θα πρέπει να αναλάβουν τα Ηνωμένα Εθνη στο Ιράκ, σύμφωνα με πηγές του ΟΗΕ. Οι 17 διπλωμάτες επελέγησαν από τον Κόφι Ανάν για να συγκροτήσουν την συμβουλευτική ομάδα επαφής για το Ιράκ. Οι 11 είναι μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και υπόλοιποι πρεσβευτές γειτονικών χωρών του Ιράκ.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή