Αντιδράσεις Ισραήλ για πιθανή συνάντηση Πάουελ και υπευθύνων της Πρωτοβουλίας της Γενεύης

Τρίτη, 02 Δεκεμβρίου 2003 15:04
A- A A+

Την ανάληψη ενεργότερου ρόλου στην ισραηλινο-παλαιστινιακή ειρηνευτική διαδικασία ζήτησαν από την αμερικανική κυβέρνηση οι αρχιτέκτονες της Πρωτοβουλίας της Γενεύης, οι οποίοι στο τέλος της εβδομάδας αναμένεται να συναντηθούν στην Ουάσινγκτον με τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ.

Χαιρετίζοντας την υποστήριξη του βρετανού πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ και του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Αναν, οι πρώην υπουργοί του Ισραήλ Γιόσι Μπεϊλίν και των Παλαιστινίων, Γιάσερ Αμπεντ Ράμπο, εξέφρασαν την άποψη ότι «είναι ακόμη πιο σημαντικό να υποστηρίξουν τις προσπάθειές μας και να εμπλακούν και πάλι στην ειρηνευτική διαδικασία η κυβέρνηση Μπους και το Κογκρέσο».

Σε κείμενό τους που δημοσιεύεται στην εφημερίδα Ιντερνάσιοναλ Χέραλντ Τρίμπιουν με τίτλο «Με τι θα μπορούσε να μοιάζει μια πραγματική ειρήνη στη Μέση Ανατολή», οι κκ. Μπεϊλίν και Αμπεντ Ράμπο, χαρακτηρίζουν «ικανοποιητικό το γεγονός ότι ο υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ χαιρέτισε τη συμφωνία», επισημαίνουν όμως πως «έχουμε ανάγκη από περισσότερες αμερικανικές φωνές για να συνεχίσουμε να σημειώνουμε πρόοδο».

Ωστόσο το Ισραήλ κάλεσε σήμερα τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών να μην συναντηθεί μαζί τους, υποστηρίζοντας ότι θα ήταν σφάλμα να δοθεί στο ανεπίσημο σύμφωνο οποιαδήποτε έγκριση από την αμερικανική πλευρά.

Σε μια σπάνια εκδήλωση διαφωνίας ανάμεσα στους δύο στενούς συμμάχους, ο αντιπρόεδρος της ισραηλινής κυβέρνησης Εχούντ Ολμέρτ εξέφρασε τη δυσαρέσκεια του Ισραήλ για το γεγονός ότι το Σύμφωνο της Γενεύης χαιρετίστηκε από την Ουάσινγκτον.

Τόσο η δεξιά κυβέρνηση του Ισραήλ όσο και μαχητικοί παλαιστίνιοι που ηγούνται της παλαιστινιακής εξέγερσης έχουν καταγγείλει ως «συνθηκολόγηση» την πρωτοβουλία που ανέλαβαν οι μετριοπαθείς των δύο πλευρών.

Σχολιάζοντας την πρόθεση του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών να συναντηθεί με τους υπεύθυνους της Πρωτοβουλίας της Γενεύης, σε μια προσπάθεια επανεκκίνησης της ειρηνευτικής διαδικασίας ο κ. Ολμέρτ είπε: «Πιστεύω πως (ο Πάουελ) διαπράττει σφάλμα. Πιστεύω πως δεν βοηθάει τη διαδικασία. Πιστεύω πως αυτό είναι ένα λανθασμένο βήμα από έναν εκπρόσωπο της αμερικανικής κυβέρνησης».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή