K. Aνάν: Απαραίτητος ο κυρίαρχος ρόλος των ΗΠΑ στη διεθνή σκηνή

Τετάρτη, 03 Δεκεμβρίου 2003 11:35
A- A A+

Aπαραίτητο χαρακτήρισε το διευθύνοντα ρόλο των ΗΠΑ στη διεθνή σκηνή ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν. «Όπως έχει αποδειχθεί ο διευθύνων ρόλος είναι απαραίτητος. Οι ΗΠΑ είναι η μόνη εναπομείνασα υπερδύναμη και η μεγάλη αυτή ισχύ συνοδεύεται από εξίσου μεγάλη ευθύνη» τόνισε ο Γ.Γ. των Ηνωμένων Εθνών κατά τη διάρκεια δείπνου στο Λος ¶ντζελες για τα 50 χρόνια του World Affairs Council. Το World Affairs Council είναι ο σημαντικότερος μη κερδοσκοπικός οργανισμός στις ΗΠΑ για τη μελέτη των διεθνών σχέσεων. Με έδρα την Ουάσινγκτον, αριθμεί περισσότερα από 400.000 μέλη.

Ο κ. Ανάν πρόσθεσε ότι ο κυρίαρχος ρόλος των ΗΠΑ γίνεται ολοένα και πιο αποδεκτός διεθνώς. «Αντιλαμβάνομαι όμως επίσης ότι ο ρόλος αυτός θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί με περισσότερο θαυμασμό και να είναι περισσότερο αποτελεσματικός εάν ενταχθεί σε ένα πολυμερές πλαίσιο, αν βασίζεται στο διάλογο και στην υπομονετική διαμόρφωση συμμαχιών μέσω της διπλωματίας και αν αποσκοπεί στην ενίσχυση του σεβασμού του νόμου στις διεθνείς σχέσεις» επισήμανε ο κ. Ανάν.

Ο Γ.Γ. του ΟΗΕ επισήμανε επίσης ότι η ενότητα του υπόλοιπου κόσμου με τις Ηνωμένες Πολιτείες μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη, φαίνεται πλέον μακρινή. «Σήμερα βλέπουμε νέες διαφωνίες και διαφορές: Mεταξύ της Συμμαχίας που επενέβη στο Ιράκ και των κυβερνήσεων που αντιτάχθηκαν στην επέμβαση αυτή, μεταξύ του ισλαμικού κόσμου και ορισμένων στη Δύση, και τις διαφορές μεταξύ Βορρά και Νότου κατά την πρόσφατη αποτυχία των διαπραγματεύσεων για το Παγκόσμιο Εμπόριο» συμπλήρωσε ο Κόφι Ανάν.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή