Κατά παραγγελία ερμηνευτής

Πέμπτη, 04 Δεκεμβρίου 2003 17:29

A- A A+

Λογισμικό που θα μπορεί να παίξει οποιοδήποτε τραγούδι, με τη φωνή μιας διεθνούς φήμης ντίβας της σόουλ, θα βρίσκεται στις προθήκες των καταστημάτων από τον ερχόμενο Ιανουάριο.

Το Vocaloid, που αναπτύχθηκε από τη Yamaha (η σχετική άδεια παρεσχέθη στη βρετανική Zero-G) θα εμπεριέχει δύο φωνητικά «στοιχεία» που θα έχουν την ικανότητα να μεταβιβάζουν τον τόνο και την προφορά μια συγκεκριμένης ανθρώπινης φωνής.

Το Vocaloid διαχωρίζει την ανθρώπινη φωνή σε 2.500 φωνήματα ή συλλαβές. Για την κωδικοποίηση μιας φωνής, οι μηχανικοί της Zero-G εγγράφουν τις κυματομορφές που παράγονται σε τέσσερις διαφορετικούς τόνους. Ακολούθως, το λογισμικό σταχυολογεί όλες τις πιθανές μεταβάσεις μεταξύ των φωνημάτων. Συλλαμβάνει τις μεταβάσεις του μοναδικού τόνου και προφοράς του τραγουδιστή και τις μετατρέπει σε μια μαθηματική μορφή την οποία αποθηκεύει σε μια βάση δεδομένων.

Οταν το Vocaloid έχει φορτώσει την ηλεκτρονική παρτιτούρα ενός τραγουδιού, ανασύρει τις σχετικές μεταβάσεις και τις συνδέει μεταξύ τους για την αναπαραγωγή του ήχου. Εφέ, όπως το βιμπράτο, εγγράφονται ξεχωριστά και προστίθενται. Ο συγχρονισμός, η ένταση, η ηχηρότητα και πιο λεπτομερής προφορά μπορούν να ρυθμιστούν από το χρήστη.

Πηγή: New Scientist

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή