ΗΠΑ: Προς αποδοχή του συμβιβασμού για την άμυνα της Ε.Ε.

Παρασκευή, 05 Δεκεμβρίου 2003 14:14
A- A A+

Ανοικτό άφησαν το ενδεχόμενο αποδοχής ενός συμβιβαστικού σχεδίου για την άμυνα της Ε.Ε., οι αμερικανοί αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες, με την προϋπόθεση ότι δεν θα υποκαθιστά σε καμία περίπτωση το ΝΑΤΟ. Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ σε δηλώσεις του στις Βρυξέλλες κατά τη σύνοδο του ΝΑΤΟ, είπε ότι οι συζητήσεις επί των λεπτομερειών του σχεδίου είναι σε εξέλιξη. Τόσο ο ίδιος, όσο και ο υπουργός ¶μυνας των ΗΠΑ, Ντόναλντ Ράμσφελντ αρνήθηκαν να σχολιάσουν περαιτέρω το θέμα.

Το σχέδιο για την ¶μυνα της Ε.Ε. προβλέπει τη δημιουργία ενός μόνιμου πυρήνα της Ε.Ε. εντός του στρατιωτικού αρχηγείου του ΝΑΤΟ στο Μονς του Βελγίου. Προβλέπεται επίσης να δοθούν περισσότερα κίνητρα στα κράτη-μέλη της Ε.Ε. για τον καλύτερο συντονισμό αλλά και τη βελτίωση του στρατιωτικού δυναμικού της Ένωσης αλλά και η αναγκαιότητα ομόφωνης απόφασης των μελών για οποιαδήποτε κοινή στρατιωτική επέμβαση.

Τον περασμένο Απρίλιο η ιδέα της ίδρυσης ξεχωριστού στρατιωτικού αρχηγείου της Ε.Ε. (την οποία πρότειναν Γαλλία, Γερμανία, Λουξεμβούργο και Βέλγιο) αιφνιδίασε τις ΗΠΑ και θεωρήθηκε από πολλούς αμερικανούς διπλωμάτες ως διχαστική απόπειρα υπονόμευσης του ΝΑΤΟ.

Με τη μεσολάβηση όμως της Μ. Βρετανίας επετεύχθη συμβιβασμός στην τελική μορφή του οποίου κατέληξαν οι ηγέτες της Ε.Ε. κατά την πρόσφατη συνάντησή τους στη Νάπολη. Σύμφωνα με το συμβιβασμό αυτό, δημιουργείται μία ξεχωριστή (από το ΝΑΤΟ) ευρωπαϊκή ομάδα στρατηγικού σχεδιασμού η οποία, παρ’ όλο που είναι λιγότερο προκλητική απ’ ό,τι η δημιουργία ενός ανεξάρτητου στρατηγείου της Ε.Ε., προκαλεί ακόμα την ανησυχία των Αμερικανών.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή