Εκτός της ανοικοδόμησης του Ιράκ Γαλλία, Γερμανία, Ρωσία, Καναδάς

Τετάρτη, 10 Δεκεμβρίου 2003 09:53
A- A A+

Απέκλεισαν από τα συμβόλαια ανοικοδόμησης του Ιράκ οι Ηνωμένες Πολιτείες, εταιρείες από τη Γαλλία, τη Γερμανία, τη Ρωσία και τον Καναδά, που οι κυβερνήσεις τους αρνήθηκαν να μετάσχουν στον πόλεμο στο Ιράκ, σύμφωνα με μνημόνιο του Πενταγώνου που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας, Πολ Γούλφοβιτς, σε ανακοίνωσή του που δημοσιεύεται στην ηλεκτρονική διεύθυνση του Πενταγώνου δικαιολογεί μάλιστα αυτούς τους αποκλεισμούς για λόγους «ασφαλείας», αλλά και λόγω της ανάγκης ενθάρρυνσης τρίτων χωρών να στείλουν στρατεύματα στο Ιράκ.

«Είναι αναγκαίο για την ασφάλεια αλλά και τα ουσιαστικά συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών να περιορίσουμε τον ανταγωνισμό για τα συμβόλαια αυτά σε εταιρείες από τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Ιράκ και τις χώρες που μετέχουν στον συνασπισμό και έστειλαν στρατεύματα», τονίζει ο Γούλφοβιτς.

Εταιρείες από 63 χώρες είχαν υποβάλει προσφορές για 26 συμβόλαια ύψους 18,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων, που αφορούν τον εξοπλισμό του νέου στρατού του Ιράκ, τον εκσυγχρονισμό των συστημάτων τηλεπικοινωνιών και του δικτύου ύδρευσης και ηλεκτρισμού.

Οι εταιρείες που αποκλείονται από τα συμβόλαια ανοικοδόμησης του Ιράκ μπορούν ωστόσο να μετάσχουν στην ανοικοδόμηση μέ υπερεργολαβίες, τόνισε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Τζο Γιόσουα.

«Ο περιορισμός του ανταγωνισμού για τα συμβόλαια αυτά θα ενθαρρύνει την επέκταση της διεθνούς συνεργασίας στο Ιράκ», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο μνημόνιο του Πενταγώνου.

Η χρηματοδότηση της ανοικοδόμησης του Ιράκ εγκρίθηκε από το Κογκρέσσο τον περασμένο μύηνα με την καταβολή ποσού ύψους 18,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τον προϋπολογισμό των Ηνωμένων Πολιτειών, αλλά οι προσπάθειες της Ουάσινγκτον για τη διασφάλιση μιάς ευρύτερης διεθνούς στρατιωτικής και οικονομικής βοήθειας στο νέο καθεστώς της Βαγδάτης δεν έχουν καρποφορήσει.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση αποφάσισε να χορηγήσει 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια, αλλά η Γερμανία και η Γαλλία αρνούνται να διαθέσουν επιμέρους κονδύλια.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή