Δίκη «17Ν» : Στα ανώτατα όρια οι ποινές

21 φορές ισόβια στον Γιωτόπουλο, 13 φορές στον Κουφοντίνα, η πρόταση του εισαγγελέα
Τετάρτη, 10 Δεκεμβρίου 2003 12:14
A- A A+

«Βαθύτατα φασιστικό μόρφωμα με σταλινική νοοτροπία», αποκάλεσε στην αρχή της αγόρευσής του, ο εισαγγελέας Χρήστος Λάμπρου, την τρομοκρατική οργάνωση «17 Νοέμβρη», κάνοντας μια γενική τοποθέτηση για το φαινόμενο της τρομοκρατίας.

Ο εισαγγελέας Χρ. Λάμπρου

Οι ποινές που πρότεινε μεταξύ άλλων ο κ. Λάμπρου για τους 15 κατηγορουμένους είναι 21 φορές ισόβια στον Αλέξανδρο Γιωτόπουλο, 13 φορές στον Δημήτρη Κουφοντίνα, 10 φορές στον Χριστόδουλο Ξηρό, έξι στον Σάββα Ξηρό, τρεις φορές στον Τζωρτζάτο και μία φορά στον Ηρακλή Κωστάρη.

Αναλυτικά,

* Για τις βασικές κατηγορίες της συγκρότησης και ένταξης σε εγκληματική οργάνωση, διακεκριμένης οπλοκατοχής, και προμήθειας και κατοχής όπλων και εκρηκτικών:

Δημήτρης Κουφοντίνας : 10 χρόνια, 15 χρόνια και 15 χρόνια. Σάββας Ξηρός: τις ίδιες ποινές. Χριστόδουλος Ξηρός: 10 χρόνια και 15 χρόνια. Βασίλης Τζωρτζάτος: 10 και 15 χρόνια. Βασίλης Ξηρός: 7 χρόνια. Διονύσης Γεωργιάδης: 7 χρόνια. Νίκος Παπαναστασίου : 10 χρόνια. Κώστας Καρατσώλης: 7 και 12 χρόνια. Ηρακλής Κωστάρης: 10 και 15 χρόνια. Θωμάς Σερίφης: 6 και 10 χρόνια. Παύλος Σερίφης: 10 χρόνια. Αλέξανδρος Γιωτόπουλος: 10, 15 και 15 χρόνια.

* Για την υπόθεση της δολοφονίας του Ρόμπερτ Τσαντ, φυσικός αυτουργός της οποίας φέρεται ο αποθανών Γιάννης Σκανδάλης:

Δημήτρης Κουφοντίνας: κάθειρξη 15 ετών. Χριστόδουλος Ξηρός: κάθειρξη 18 ετών. Αλέξανδρος Γιωτόπουλος:κάθειρξη 18 ετών.

* Για την υπόθεση της έκρηξης σε λεωφορείο των ΜΑΤ στην Καισαριανή:

Ισόβια για ανθρωποκτονία οι: Δημήτρης Κουφοντίνας, Χριστόδουλος Ξηρός και Αλέξανδρος Γιωτόπουλος. Βασίλης Τζωρτζάτος: κάθειρξη 18 ετών.

Ο κ. Λάμπρου πρότεινε να επιβληθεί ποινή κάθειρξης 18 ετών για κάθε μία από τις 14 απόπειρες ανθρωποκτονιών στους Δημήτρη Κουφοντίνα, Χριστόδουλο Ξηρό, Βασίλη Τζωρτζάτο και Αλέξανδρο Γιωτόπουλο.

* Για την υπόθεση της ανθρωποκτονίας σε βάρος του Δημήτρη Αγγελόπουλου:

Ισόβια ο Χριστόδουλος Ξηρός, ως αυτουργός και ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος ως ηθικός αυτουργός.

Ο εισαγγελέας πρότεινε να καταδικαστούν σε κάθειρξη 18 ετών οι Δημήτρης Κουφοντίνας και Βασίλης Τζωρτζάτος και σε κάθειρξη 12 ετών ο Πάτροκλος Τσελέντης.

* Για την έκρηξη σε λεωφορείο που μετέφερε Αμερικανούς στου Ρέντη:

Κάθειρξη 15 ετών για κάθε μία από τις 23 απόπειρες ανθρωποκτονιών στους Δημήτρη Κουφοντίνα, Σάββα Ξηρό και Βασίλη Τζωρτζάτο.

Κάθειρξη 18 ετών για κάθε μία από τις 23 απόπειρες ανθρωποκτονιών στους Χριστόδουλο Ξηρό και Αλέξανδρο Γιωτόπουλο κάθειρξη 12 ετών για κάθε μία από τις 23 πράξεις ανθρωποκτονιών στον Πάτροκλο Τσελέντη

* Για την έκρηξη στο Καβούρι:

Κάθειρξη 18 ετών για κάθε μία από τις 11 απόπειρες ανθρωποκτονιών στους Χριστόδουλο Ξηρό και Αλέξανδρο Γιωτόπουλο.

Κάθειρξη 15 ετών στους Βασίλη Τζωρτζάτο και Δημήτρη Κουφοντίνα.

* Για την ανθρωποκτονία σε βάρος του Αλέξανδρου Αθανασιάδη - Μποδοσάκη:

Ισόβια κάθειρξη στους Δημήτρη Κουφοντίνα, Βασίλη Τζωρτζάτο και Αλέξανδρο Γιωτόπουλο.

* Για την ανθρωποκτονία σε βάρος του Ουίλιαμ Νορντίν:

Ισόβια κάθειρξη στους Χριστόδουλο Ξηρό και Αλέξανδρο Γιωτόπουλο και κάθειρξη 18 ετών στους Δημήτρη Κουφοντίνα, Σάββα Ξηρό και Βασίλη Τζωρτζάτο, ενώ για τον Πάτροκλο Τσελέντη ο εισαγγελέας πρότεινε να καταδικαστεί σε κάθειρξη 12 ετών.

Για την κατηγορία της έκρηξης που ακολούθησε, ο κ. Λάμπρου ζήτησε να καταδικαστούν σε κάθειρξη 12 ετών και σε επιβολή χρηματικού προστίμου 1.500 ευρώ οι Δημήτρης Κουφοντίνας και Σάββας Ξηρός.

Επίσης, οι Αλέξανδρος Γιωτόπουλος και Χριστόδουλος Ξηρός σε κάθειρξη 18 ετών και πρόστιμο 1.500 ευρώ, ο Βασίλης Τζωρτζάτος σε κάθειρξη 15 ετών και πρόστιμο 1.500 ευρώ και ο Πάτροκλος Τσελέντης σε κάθειρξη 5 ετών.

* Για την ανθρωποκτονία σε βάρος του εισαγγελέα Κωνσταντίνου Ανδρουλιδάκη:

Ισόβια κάθειρξη για τους Δημήτρη Κουφοντίνα, Βασίλη Τζωρτζάτο και Αλέξανδρο Γιωτόπουλο και σε κάθειρξη 11 ετών ο Κώστας Τέλιος.

* Για την απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος του Κωνσταντίνου Ταρασουλέα:

Κάθειρξη 18 ετών στους Αλέξανδρο Γιωτόπουλο και Σάββα Ξηρό και κάθειρξη 15 ετών στο Δημήτρη Κουφοντίνα.

* Για την απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος του Γιώργου Πέτσου και των δύο συνοδών του:

Κάθειρξη 18 ετών για κάθε μία από τις τρεις απόπειρες ανθρωποκτονιών στους Σάββα Ξηρό και Αλέξανδρο Γιωτόπουλο και σε 15 χρόνια για κάθε μία από τις τρεις απόπειρες ανθρωποκτονιών ο Δημήτρης Κουφοντίνας.

Ο εισαγγελέας πρότεινε να επιβληθεί η ποινή κάθειρξης 18 ετών και 1.500 ευρώ πρόστιμο στους Αλέξανδρο Γιωτόπουλο και Σάββα Ξηρό και 12ετή κάθειρξη και 1.500 ευρώ στον Δημήτρη Κουφοντίνα για την πράξη της έκρηξης.

* Για τη δολοφονία του Παύλου Μπακογιάννη:

Ισόβια στους Αλέξανδρο Γιωτόπουλο, Δημήτρη Κουφοντίνα και Ηρακλή Κωστάρη και κάθειρξη 18 ετών στους Σάββα Ξηρό και Βασίλη Τζωρτζάτο.

* Για την απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος του Βαρδή Βαρδινογιάννη:

Κάθειρξη 18 ετών για κάθε μία από τις τρεις απόπειρες ανθρωποκτονιών σε βάρος των τριών μελών της ασφάλειας του μεγαλοεπιχειρηματία στους Σάββα και Χριστόδουλο Ξηρό και Αλέξανδρο Γιωτόπουλο και σε κάθειρξη 15 ετών οι Δημήτρης Κουφοντίνας και Βασίλης Τζωρτζάτος.

Ο εισαγγελέας ζήτησε να επιβληθεί 12ετής κάθειρξη και πρόστιμο 1.500 ευρώ στους Δημήτρη Κουφοντίνα και Βασίλη Τζωρτζάτο, κάθειρξη 18 ετών και πρόστιμο 1.500 ευρώ στους Αλέξανδρο Γιωτόπουλο, Σάββα και Χριστόδουλο Ξηρό για την πράξη της έκρηξης.

* Για την ανθρωποκτονία σε βάρος του Ρόναλντ Στιούαρτ:

Για τον Δημήτρη Κουφοντίνα 12 χρόνια για απλή συνέργεια και 18 χρόνια για την ανθρωποκτονία 18 χρόνια. Για τον Σάββα Ξηρό ως αυτουργό, 18 χρόνια για την έκρηξη, ισόβια για την ανθρωποκτονία.

Για τον Χριστόδουλο Ξηρό για απλή συνέργεια σε έκρηξη 12 χρόνια, στην ανθρωποκτονία 18 χρόνια. Ομοίως και για τον Ηρακλή Κωστάρη. Ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος, ως ηθικός αυτουργός, ισόβια για την ανθρωποκτονία και 18 χρόνια για την έκρηξη.

* Για την απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος του Τούρκου Ντενίζ Μπουλούκμπασι:

Στον Δημήτρη Κουφοντίνα για απλή συνέργεια σε έκρηξη 12 χρόνια και τρεις απόπειρες ανθρωποκτονίας από 15 χρόνια στην καθεμία. Στον Σάββα Ξηρό, ως αυτουργό 18 χρόνια για την έκρηξη και από 18 χρόνια για κάθε απόπειρα ανθρωποκτονίας.

Στον Βασίλη Τζωρτζάτο, 12 χρόνια για την έκρηξη και από 15 χρόνια για την κάθε απόπειρα ανθρωποκτονίας. Για τον Αλέξανδρο Γιωτόπουλο, ως ηθικό αυτουργό 18 χρόνια για την έκρηξη και από 18 χρόνια για την κάθε απόπειρα ανθρωποκτονίας.

* Για την ανθρωποκτονία σε βάρος του Τούρκου Γκιορκού Τσετίν:

Ισόβια στον Δημήτρη Κουφοντίνα, στον Σάββα Ξηρό 18 έτη για απλή συνέργεια, για τον Αλέξανδρο Γιωτόπουλο ισόβια κάθειρξη, ως ηθικό αυτουργό.

* Για την εκτόξευση ρουκέτας και χειροβομβίδας σε λεωφορείο των ΜΑΤ κατά την οποία σκοτώθηκε ένας αστυνομικός:

Στον Δημήτρη Κουφοντίνα, 12 χρόνια για την έκρηξη, 18 χρόνια για την ανθρωποκτονία του αστυνομικού και από 15 χρονια για κάθε μία από τις 11 απόπειρες ανθρωποκτονίας αστυνομικών.

Στον Σάββα Ξηρό, ως αυτουργός 18 χρόνια για την έκρηξη, ισόβια για την ανθρωποκτονία και από 18 χρόνια για κάθε μια από τις 11 απόπειρες. Για τον Χριστόδουλο Ξηρό, ως άμεσο συνεργό, 18 χρόνια για την έκρηξη, ισόβια για την ανθρωποκτονία και 18 χρόνια για την κάθε μία από τις απόπειρες ανθρωποκτονίας.

Στον Βασίλη Τζωρτζάτο, ως απλό συνεργό 12 χρόνια για την έκρηξη, 18 χρόνια για την ανθρωποκτονία και από 15 χρόνια για κάθε μία από τις 11 απόπειρες ανθρωποκτονίας.

Στον Αλέξανδρο Γιωτόπουλο, ως ηθικό αυτουργό, 18 χρόνια για την έκρηξη, ισόβια για την ανθρωποκτονία και από 18 χρόνια για κάθε μία από τις 11 ανθρωποκτονίες.

* Για τη συμπλοκή στα Σεπόλια:

Στον Δημήτρη Κουφοντίνα, ως απλό συνεργό 15 χρονια για κάθε μία από τις πέντε απόπειρες ανθρωποκτονίας, 12 χρόνια για την έκρηξη και 5 χρόνια για απόπειρα διακεκριμένης κλοπής.

Στον Σάββα Ξηρό, ως αυτουργό 18 χρόνια για κάθε μία από τις πέντε απόπειρες ανθρωποκτονίας, 18 χρόνια για την έκρηξη και 8 χρόνια για απόπειρα διακεκριμενης κλοπής. Στον Χριστόδουλο Ξηρό, 18 χρόνια για απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά ενός από τους τραυματισθέντες αστυνομικούς, ως συναυτουργό και ως απλό συνεργό 12 χρόνια για την έκρηξη, 15 χρόνια για τις υπόλοιπες 4 απόπειρες ανθρωποκτονίας, 12 χρόνια για απόπειρα διακεκριμένης κλοπής.

Στο Σωτήρη Κονδύλη, ως απλό συνεργό σε τρεις απόπειρες ανθρωποκτονίας κατά αστυνομικών, 10 χρόνια για την κάθε μία και δύο χρόνια για απόπειρα διακεκριμένης κλοπής.

* Για την έκρηξη στη ΒΙΟΧΑΛΚΟ:

Στον Δημήτρη Κουφοντίνα ως απλό συνεργό 12 χρόνια για την έκρηξη και 15 χρόνια για την απόπειρα ανθρωποκτονίας. Στον Χριστόδουλο Ξηρό, ως αυτουργό 18 χρόνια για την έκρηξη και 18 χρόνια για την απόπειρα ανθρωποκτονίας. Στον Σάββα Ξηρό, ως απλό συνεργό 12 χρόνια για την έκρηξη και 15 χρόνια για την απόπειρα ανθρωποκτονίας.

Στον Αλέξανδρο Γιωτόπουλο, ως ηθικό αυτουργό 18 χρόνια για την έκρηξη και 18 χρόνια για την απόπειρα ανθρωποκτονίας.

* Για την υπόθεση εκτόξευσης ρουκέτας εναντίον του Γ.Παλαιοκρασσά, κατά την οποία σκοτώθηκε ο Θάνος Αξαρλιάν:

Στον Δημήτρη Κουφοντίνα, ως αυτουργό, ισόβια για την έκρηξη, ισόβια για την ανθρωποκτονία Αξαρλιάν και από 18 χρόνια για κάθε μία από τις 8 απόπειρες ανθρωποκτονίας.

Στον Σάββα Ξηρό, ως απλό συνεργό, 18 χρόνια για την έκρηξη, 18 χρόνια για την ανθρωποκτονία και 15 χρόνια για κάθε μία από τις 8 απόπειρες. Στον Χριστόδουλο Ξηρό, για άμεση συνέργεια ισόβια για την έκρηξη, ισόβια για την ανθρωποκτονία Αξαρλιάν και από 18 χρόνια για την κάθε απόπειρα ανθρωποκτονίας.

Στον Βασίλη Τζωρτζάτο, ως απλό συνεργό 18 χρόνια για την έκρηξη, 18 χρόνια για την ανθρωποκτονία και 15 για την κάθε μία από τις απόπειρες. Στον Κωνσταντίνο Τέλιο, ως απλό συνεργό 10 χρόνια για την έκρηξη, 11 χρόνια για την ανθρωποκτονία και από 10 χρόνια για την κάθε μία από τις απόπειρες ανθρωποκτονιών.

Στον Αλέξανδρο Γιωτόπουλο, ως ηθικό αυτουργό 0ισόβια για την έκρηξη, ισόβια για την ανθρωποκτονία Αξαρλιάν και από 18 χρόνια για κάθε μία από τις 8 απόπειρες ανθρωποκτονίας.

* Για την δολοφονία του Στίβεν Σόντερς:

Ισόβια στους Δημήτρη Κουφοντίνα και Σάββα Ξηρό, ως συναυτουργούς στην ανθρωποκτονία και από 4 χρόνια για παράνομη οπλοφορία και οπλοχρησία.

Στον Βασίλη Ξηρό, ως απλό συνεργό 12 χρόνια για την ανθρωποκτονία και τρία χρόνια για παράνομη οπλοφορία.

Ισόβια στον Αλέξανδρο Γιωτόπουλο, ως ηθικό αυτουργό στην ανθρωποκτονία.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή