Κόφι Ανάν : Δεν επιστρέφει το προσωπικό του ΟΗΕ στο Ιράκ

Πέμπτη, 11 Δεκεμβρίου 2003 07:15
A- A A+

Πολύ επικίνδυνη περιοχή εξακολουθεί να είναι το Ιράκ, για να επιστρέψει στο προσεχές μέλλον το προσωπικό του ΟΗΕ, δήλωσε ο γενικός γραμματές του οργανισμού, ο οποίος όμως άφησε να εννοηθεί ότι θα ήθελε μεγαλύτερο ρόλο για τα Ηνωμένα Εθνη, από τη στιγμή που θα τερματισθεί η αμερικανική κατοχή στο Ιράκ.

Σε έκθεσή του προς το Συμβούλιο Ασφαλείας, ο Κόφι Ανάν, καλεί τις ΗΠΑ να αποδείξουν στον ιρακινό λαό ότι σέβονται το διεθνές δίκαιο, αναφορικά με τους αιχμαλώτους και την προστασία των αμάχων και ανακοινώνει τον διορισμό ειδικού για ανθρωπιστικά θέματα, ο οποίος θα εκτελεί χρέη προσωρινού επικεφαλής της αποστολής του ΟΗΕ στην περιοχή μέχρι να επιλεγεί ένας ειδικός εκπρόσωπος, ο οποίος θα αντικαταστήσει τον Σέρτζιο Βιέιρα ντε Μέλλο, που σκοτώθηκε από την επίθεση αυτοκτονίας εναντίον των γραφείων του ΟΗΕ στη Βαγδάτη, στις 19 Αυγούστου. Ο προσωρινός επικεφαλής της αποστολής θα είναι ο Νεοζηλανδός Ρος Μάουντεν.

Ο Ρος Μάουντεν θα είναι επικεφαλής ομάδας περίπου 40 ανθρώπων που σήμερα έχουν μεταφέρει την έδρα τους στη Λευκωσία και στο Αμάν και μεταβαίνουν στη Βαγδάτη όποτε κριθεί απαραίτητο.

Υπό την πίεση των ΗΠΑ, που θέλουν μεγαλύτερο ρόλο για τον ΟΗΕ στο Ιράκ, ο Κόφι Ανάν αφήνει να εννοηθεί ότι ο οργανισμός θα είναι έτοιμος να επιστρέψει μετά τον Ιούλιο, όταν θα τερματισθεί η αμερικανική κατοχή και θα αναλάβει τις τύχες της χώρας μία μεταβατική κυβέρνηση.

«Μακροπρόθεσμα, εάν το ζητήσουν οι Ιρακινοί και το επιτρέψουν οι συνθήκες, τα Ηνωμένα Εθνη θα θέσουν στη διάθεση του ιρακινού λαού την εμπειρία τους σε ό,τι αφορά την εκλογική και τη συνταγματική διαδικασία», αναφέρει ο Κόφι Ανάν στην έκθεσή του. Ωστόσο, επισημαίνει ότι δεν μπορεί να κάνει συμβιβασμούς σε θέματα ασφάλειας του προσωπικού του οργανισμού.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή