Ερντογάν : «Η Ε.Ε. πρέπει να αναγνωρίσει τις προόδους της Τουρκίας»

Πέμπτη, 11 Δεκεμβρίου 2003 10:42
A- A A+

Τις προόδους που έχει καταγράψει η Τουρκία, στην προοπτική της ένταξής της στην Ευρωπαϊκή Ενωση, θα πρέπει να αναγνωρίσει η σύνοδος κορυφής στις Βρυξέλλες, δήλωσε σήμερα ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Ελπίζουμε ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα υποστηρίξουν σε πολιτικό επίπεδο τις προόδους της Τουρκίας» στους τομείς των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της δημοκρατίας, τόνισε στους δημοσιογράφους από το αεροδρόμιο της Αγκυρας πριν αναχωρήσει για τη βελγική πρωτεύουσα, όπου θα παραστεί στις συνεδριάσεις των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής αύριο, Παρασκευή και το Σάββατο.

Ο Ερντογάν δήλωσε «βέβαιος» ότι η χώρα του θα λάβει εκ μέρους της ευρωπαϊκής λέσχης στην οποία θέλει να ενταχθεί την «υποστήριξη που της αξίζει».

Η Τουρκία έχει ξεκινήσει τα τελευταία τρία χρόνια κυρίως, ένα μεγάλο έργο μεταρρυθμίσεων, ώστε να συμμορφωθεί με τα ευρωπαϊκά πρότυπα της δημοκρατίας. Χθες βράδυ, το τουρκικό κοινοβούλιο υπερψήφισε νομοσχέδιο που τερματίζει τη μυστικότητα που περιβάλλει τις δραστηριότητες του εθνικού συμβουλίου ασφαλείας.

Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας στο οποίο μετέχουν πολιτικοί και στρατιωτικοί αξιωματούχοι της χώρας είναι το όργανο που επιτρέπει στους αρχηγούς του στρατού να έχουν λόγο στην τουρκική πολιτική. Τον Ιούλιο, η βουλή είχε υιοθετήσει σειρά μεταρρυθμίσεων, με στόχο να μειώσει την επιρροή του στρατού στην πολιτική ζωή, ένα αίτημα που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ενωση, ως προτεραιότητα για να ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις Τουρκίας-Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Ωστόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μόλις τον περασμένο μήνα, διατύπωσε την εκτίμηση ότι η Τουρκία θα πρέπει να πράξει περισσότερα προκειμένου να ελέγξει το στρατό.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση θα αποφανθεί το Δεκέμβριο του 2004 αν θα ορίσει ή όχι επίσημη ημερομηνία για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Αγκυρα.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή