Γ. Παπανδρέου : «Αναθεώρηση της απόφασης των ΗΠΑ για την ανοικοδόμηση του Ιράκ»

Πέμπτη, 11 Δεκεμβρίου 2003 14:29
UPD:14:33
A- A A+

«Θα ήταν χρήσιμο να αναθεωρηθεί η απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών», να αποκλείσουν από την διαδικασία ανοικοδόμησης του Ιράκ τις χώρες οι οποίες ήταν αντίθετες με τον πόλεμο, δήλωσε πριν από λίγο ο υπουργός Εξωτερικών κ. Γιώργος Παπανδρέου, μετά το τέλος της κατ' ιδίαν συνάντησης που είχε με τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών κ. Κόφι ¶ναν, στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου για την Κοινωνία της Πληροφορίας.

«Εφ'όσον μιλούμε για μια προσπάθεια ανοικοδόμησης η οποία ήδη έχει την έγκριση του ΟΗΕ και μάλιστα με ψήφισμα που εγκρίθηκε ομόφωνα και εφόσον όλοι μας επιθυμούμε πια τα προβλήματα και η αντιπαράθεση του παρελθόντος να μας γίνουν ένα μάθημα για το πώς πρέπει να αντιμετωπίζονται τέτοια θέματα με έναν τρόπο πιο συναινετικο, θα έπρεπε να είναι συναινετική και η προσπάθεια συνεργασίας όλων. Όταν ιδιαίτερα ζητείται από πολλούς - και από τις Ηνωμένες Πολιτείες- από πολλές χώρες οι οποίες δεν είχαν και καμμία σχέση με τις πολεμικές συρράξεις να υπάρξει ουσιαστική οικονομική βοήθεια».

Ο κ. Παπανδρέου συζήτησε το θέμα και με τον γενικό γραμματέα και, όπως είπε, ο κ. Αναν του επανέλαβε την επίσημη δήλωσή του ότι θα πρέπει πλέον το Ιράκ να το δει κανείς ως μια διαδικασία όπου διαμορφώνεται μια συναίνεση σε διεθνές επίπεδο, σχετικά με το πώς αντιμετωπίζεται σε διεθνές επίπεδο η εξέλιξη και η ανοικοδόμηση και ότι μέσα σε αυτό το πλαίσιο, ήταν μάλλον ατυχής η απόφαση της Ουάσιγκτον.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή