Στην κάλπη οι Τουρκοκύπριοι

Πέμπτη, 11 Δεκεμβρίου 2003 17:04

A- A A+

Επτά κόμματα με 353 υποψηφίους θα διεκδικήσουν τις 50 έδρες στη λεγόμενη Βουλή κατά τη ψηφοφορία που θα διεξαχθεί στην κατεχόμενη Κύπρο την Κυριακή 14 Δεκεμβρίου. Εδρα διεκδικούν και τρεις ανεξάρτητοι υποψήφιοι.

Το εκλογικό σύστημα του ψευδοκράτους αποτελεί υιοθέτηση του γαλλικού συστήματος «Ντεχόντ» και σε αυτό προβλέπονται τρία είδη ψηφοφορίας:

Ψήφος με σφραγίδα: σε ένα μόνο κόμμα και κάθε υποψήφιος του κόμματος αυτού παίρνει έτσι μία ψήφο.

Ψήφος προτίμησης: σημείο προτίμησης στους μισούς υποψήφιους του κόμματος στη συγκεκριμένη «επαρχία».

Μεικτή ψηφοφορία: σημείο προτίμησης σε υποψηφίους από διαφορετικά κόμματα.

Στο τέλος της ψηφοφορίας, εξουσιοδοτημένα άτομα μετρούν τις σφραγίδες κάθε κόμματος. Για παράδειγμα, εάν ένα κόμμα πάρει 5.000 σφραγίδες στην «επαρχία» Λευκωσίας, πολλαπλασιάζουν αυτόν τον αριθμό με τον αριθμό των υποψηφίων αυτής της επαρχίας, δηλαδή 5.000 επί 16 = 80.000 ψήφοι. Στη συνέχεια, προσθέτουν τους σταυρούς των υποψηφίων που προήλθαν από τη μεικτή ψηφοφορία και έτσι βρίσκουν το συνολικό αριθμό ψήφων για κάθε κόμμα.

Στο μεταξύ με αποφάσεις του λεγόμενου ανώτατου εκλογικού συμβουλίου, πέντε υποψήφιοι του Κόμματος Δικαιοσύνης Κύπρου που έχουν αναγραφεί στο ψηφοδέλτιο δεν μπορούν να εκλεγούν. Ανάμεσά τους είναι και ο αρχηγός του κόμματος και υποψήφιος στην Αμμόχωστο Ογούζ Καλελίογλου, γιατί δεν έζησε στο ψευδοκράτος για τρία συνεχή χρόνια.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης επιδιώκουν να καταστήσουν τις εκλογές δημοψήφισμα σχετικά με το σχέδιο Ανάν και την προοπτική συνολικής ένταξης στην Ε.Ε.

Η Ευρώπη γίνεται τον τελευταίο καιρό αποδέκτης καταγγελιών για μεθοδεύσεις αλλοίωσης των αποτελεσμάτων μέσω μαζικών πολιτογραφήσεων, αλλά και λόγω των διώξεων δημοσιογράφων που πρόσκεινται στα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Τέσσερις μερες πριν από τις εκλογές στα κατεχόμενα στην Κύπρο, φήμες αναφέρουν εισβολή στην ψευδοβουλή, αν νικήσουν οι υποστηρικτές του Ντενκτάς.

Το θέμα έθεσε σε τηλεοπτική συνέντευξη ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Ισμαήλ Τζεμ, ο οποίος επικαλέστηκε πληροφορίες πως η αντιπολίτευση θα επιχειρήσει ανατροπή του Ντενκτάς, καταγγέλλοντας νοθεία στις εκλογές.

Ο τουρκοκύπριος ηγέτης, που εκμεταλλεύεται αυτή τη φημολογία για να δημιουργήσει κλίμα ανασφάλειας, δήλωσε ότι κανείς δεν θα μπορέσει να προχωρήσει σε πραξικόπημα, υπό την παρουσία του τουρκικού στρατού.

Η τουρκοκυπριακή αντιπολίτευση εκφράζει ανησυχίες για παρέμβαση της Αγκυρας υπέρ των κομμάτων που στηρίζει ο Ραούφ Ντενκτάς. Αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι παραμονές εκλογών, τα κατεχόμενα επισκέφθηκε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Τουρκίας Αμπντουλατίφ Σενέρ με εξαγγελίες για έργα υποδομής ύψους 160 εκατ. δολαρίων και μέτρα οικονομικής στήριξης του ψευδοκράτους.

Η αγγλόφωνη εφημερίδα Turkish Daily News, επικαλούμενη εμπιστευτικές δημοσκoπήσεις, δημιουργεί κλίμα υπέρ Ντενκτάς. Σύμφωνα με την εφημερίδα, το Κόμμα Εθνικής Ενότητας του Ντερβίς Ερογλου πλησιάζει το 30% και το Δημοκρατικό Κόμμα του Σερντάρ Ντενκτάς το 14%. Από την αντιπολίτευση, το Ρεπουπλικανικό Τουρκικό Κόμμα του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ φέρεται να συγκεντρώνει 23% και το Κίνημα Ειρήνης και Δημοκρατίας του Μουσταφά Ακκιντζί το 10%.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή