Υπερτιμολογήσεις της Halliburton εντόπισε το αμερικανικό Πεντάγωνο

Παρασκευή, 12 Δεκεμβρίου 2003 08:02
UPD:08:06
A- A A+

Επιτροπή του Πενταγώνου, που ελέγχει συμβόλαια που έχουν ανατεθεί στην εταιρεία Halliburton, την οποία στο παρελθόν ήλεγχε ο νυν αντιπρόεδρος Ντικ Τσέινι, εντόπισε στοιχεία, που οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η πετρελαϊκή εταιρεία μπορεί να έχει κάνει υπερτιμολογήσεις σε φορτία καυσίμων που αγόρασε από το Κουβέϊτ και τα διοχέτευσε στο Ιράκ.

Σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές η εταιρεία ''Kellogg, Brown and Root'', θυγατρική της Halliburton, που εξασφάλισε χωρίς διαγωνισμό ένα τεράστιο συμβόλαιο για την ανοικοδόμηση της πετρελαϊκής βιομηχανίας του Ιράκ, τον Μάρτιο, έχει ενημερωθεί για τα στοιχεία που βρήκαν οι αξιωματούχοι της Υπηρεσίας του Πενταγώνου για τον Ελεγχο Αμυντικών Συμβολαίων (DCΑA).

Οι αξιωματούχοι της DCAA εξετάζοντας συμβόλαια συνολικής αξίας άνω των 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων διαπίστωσαν εκτός των υπερτιμολογήσεων στα καύσιμα και σε άλλα είδη και καθυστερήσεις στην εκτέλεση έργων που έχουν ανατεθεί στην Kellogg, Brown & Root (KBR).

Εκπρόσωπος της Halliburton, αρνήθηκε ότι η θυγατρική εταιρεία έχει κάνει παρατυπίες, ως προς την εκτέλεση των συμβολαίων που της έχουν ανατεθεί από την αμερικανική κυβέρνηση.

Δύο βουλευτές του Δημοκρατικού Κόμματος είχαν θέσει από τον Οκτώβριο το θέμα των υπερτιμολογήσεων από τη Halliburton. Ενας από αυτούς, ο Χένρι Ουάξμαν, λέει πως έχει στην κατοχή του έγγραφα που αποδεικνύουν ότι η Halliburton χρεώνει κατά μέσον όρο 2,64 δολάρια το γαλόνι του πετρελαίου που εισάγεται στο Ιράκ από το Κουβέϊτ, τιμή διπλάσια σε σχέση με το τί πληρώνουν άλλοι για καύσιμα από το Κουβέϊτ.

Η Halliburton, υποστηρίζει ότι οι κίνδυνοι κατά τη μεταφορά πετρελαίου από το Κουβέιτ στο Ιράκ είναι τόσο μεγάλοι ώστε είναι αναπόφευκτη η επιβάρυνση στην τιμή των καυσίμων.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή