Επικρίνει την πολιτική των ΗΠΑ στην ανοικοδόμηση του Ιράκ ο Σολάνα

Παρασκευή, 12 Δεκεμβρίου 2003 11:58
A- A A+

Στους επικριτές της απόφασης των ΗΠΑ, να αποκλείσουν από τα συμβόλαια ανοικοδόμησης του Ιράκ, χώρες που αντιτάχθηκαν στον πόλεμο κατά της Βαγδάτης, προστέθηκε σήμερα και ο Υπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας, Χαβιέρ Σολάνα.

Σύμφωνα με τον Σολάνα, ενώ οι ΗΠΑ αποκλείουν από τα συμβόλαια ανοικοδόμησης τις χώρες αυτές, την ίδια στιγμή τους ζητούν να παραγράψουν τα χρέη του Ιράκ.

Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν καλέσει την Ουάσινγκτον να επανεξετάσει την απόφασή της αυτή που έχει προκαλέσει μια νέα διατλαντική ρήξη για το Ιράκ.

«Αυτή δεν είναι η σοφότερη απόφαση που έχει ληφθεί», δήλωσε ο Σολάνα κατά την άφιξή του στις Βρυξέλλες για τη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης. «Ενώ λένε σε ορισμένες χώρες ότι δεν μπορείτε να συμμετάσχετε στις προσφορές... την ίδια στιγμή ζητούν από τις ίδιες χώρες να παραγράψουν τα χρέη», τόνισε.

Ο Σολάνα εκτιμά ότι η αμερικανική απόφαση δεν απειλεί με νέες διαιρέσεις τους Ευρωπαίους μετά τη ρήξη που προκάλεσε ο πόλεμος του κόλπου. «Δεν το πιστεύω. Αυτό το πρόβλημα έχει ξεπεραστεί. Εχει περάσει πολύς καιρός από τότε που ξέσπασε η κρίση. Τώρα η ατμόσφαιρα είναι πολύ καλή», τόνισε.

Ο Μπους ζήτησε από τον πρώην υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζέιμς Μπέικερ να αναχωρήσει τη Δευτέρα για μια αποστολή στη Γερμανία, τη Γαλλία και τη Ρωσία, καθώς επίσης στην Ιταλία και τη Γερμανία, τις χώρες που υποστήριξαν τον πόλεμο, με στόχο την αναδιάρθρωση του ύψους 120 δισεκατομμυρίων δολαρίων εξωτερικού χρέους του Ιράκ.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή