Αντιπαράθεση Τ. Γιαννίτση - ΝΔ για το Ευρω-σύνταγμα

Παρασκευή, 12 Δεκεμβρίου 2003 19:25
A- A A+

Οι Βουλευτές της ΝΔ Δ. Σιούφας, Π.Μολυβιάτης, Μ.Γιαννάκου, Αρ.Παυλίδης, Ευρ. Στυλιανίδης και Π.Παυλόπουλος που είχαν καταθέσει και σχετική ερώτηση στη Βουλή στις 9 Δεκεμβρίου ανέπτυξαν, με κοινή δήλωσή τους, τις θέσεις του κόμματός τους για το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα. Οι θέσεις της ΝΔ έχουν ως εξής:

1) Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα έχει Πρόεδρο αιρετό από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και με σύνθεση που θα στηρίζεται στην αρχή «ένας Επίτροπος με πλήρη δικαιώματα ανά κράτος μέλος».

2) Το Συμβούλιο Υπουργών της Ένωσης πρέπει να έχει συλλογική προεδρία από διαφορετικές χώρες και παράλληλα να διατηρήσει σε ενιαία σύνθεση τη δημόσια νομοθετική λειτουργία του.

3) Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρέπει να ενισχυθεί ως προς το ρόλο του και τις αρμοδιότητες του, και σε καμία περίπτωση να μην χάσει αρμοδιότητες που είχε μέχρι τώρα, ειδικά σε ό,τι αφορά τον προϋπολογισμό της Ένωσης.

4) Πρέπει να υπάρξει ρητή καθιέρωση πλήρους ρήτρας αμοιβαίας συνδρομής με κάθε μέσο, πολιτικό ή στρατιωτικό, η οποία να καλύπτει τόσο τρομοκρατικές όσο και συμβατικές επιθέσεις, από οπουδήποτε κι προέρχονται αυτές.

5) Η αναφορά του χριστιανισμού στο προοίμιο του Σχεδίου Συνθήκης αποτελεί την αναγνώρισης της ιστορικής πραγματικότητας της επίδρασης του χριστιανικού πνεύματος στον ευρωπαϊκό πολιτισμό, χωρίς να αποκλείει την συνύπαρξη, στα πλαίσια της Ενωσης, πολλών θρησκειών.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Τάσος Γιαννίτσης επέκρινε τη ΝΔ για ασάφεια ως προς τις θέσεις της και τούτο διότι, όπως είπε, ενώ από τη μία μεριά τάσσεται υπέρ της υιοθέτησης του Συντάγματος, από την άλλη υποστηρίζει σειρά τροποποιήσεων που αλλάζουν ριζικά τη φιλοσοφία και την αρχιτεκτονική του.

Ο κ. Γιαννίτσης πρόσθεσε ότι το Σύνταγμα κάνει αναφορά στη

«θρησκευτική κληρονομιά» της Ευρώπης,αλλά η ρητή αναφορά του Χριστιανισμού προκαλεί προβλήματα και αντιθέσεις ανάμεσα στα κράτη-μέλη.

Απαντώντας σε ερώτηση των παραπάνω βουλευτών της ΝΔ για τις θέσεις της κυβέρνησης για το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα σημείωσε: «Oλοι στην Ευρώπη έχουν κατανοήσει τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης για το Σύνταγμα και έχουν αναγνωρίσει τη συμβολή της στην εξεύρεση λύσεων σε ιδιαίτερα λεπτά θέματα που αφορούν τη διαμόρφωση του νέου Συντάγματος. Θα είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον να αποκαλυφθούν οι πραγματικοί λόγοι της αδυναμίας της ΝΔ να κατανοήσει τις θέσεις της κυβέρνησης».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή