Τα ξημερώματα το ισχυρότερο κύμα βομβαρδισμών κατά του Αφγανιστάν

Mεταγωγικά C-17 κάνουν ρίψεις πακέτων ανθρωπιστικής βοήθειας
Πέμπτη, 11 Οκτωβρίου 2001 07:22
UPD:15:30

A- A A+

Νέο κύμα αεροπορικών επιθέσεων, το ισχυρότερο από την έναρξη των βομβαρδισμών δέχθηκαν τις πρώτες πρωϊνές ώρες η Καμπούλ και άλλες αφγανικές πόλεις. Στην πρωτεύουσα οι επιθέσεις είχαν στόχο κυρίως το αεροδρόμιο το οποίο τυλίχθηκε στις φλόγες, αλλά σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες χτυπήθηκε και μία κατοικημένη περιοχή κοντά στο κέντρο της πόλης. Οι Ταλιμπάν απάντησαν με αντιαεροπορικά πυρά. Αεροπορικές επιδρομές εναντίον του Αφγανιστάν σημειώθηκαν και νωρίτερα, όπου σύμφωνα με το Πεντάγωνο επλήγησαν έξι στρατιωτικοί στόχοι, ανάμεσά τους αεροδρόμια, μονάδες αντιαεροπορικής άμυνας και εγκαταστάσεις της οργάνωσης Αλ-Κάϊντα, του Οσάμα Μπιν Λάντεν, ενώ δύο μεταγωγικά αεροσκάφη C-17 έριξαν 35.000 πακέτα ανθρωπιστικής βοήθειας στους Αφγανούς πολίτες.

Οπως μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο CNN, αρκετά ηγετικά στελέχη των Ταλιμπάν, ανάμεσά τους και δύο συγγενείς του Μουλά Μωχάμεντ Ομάρ, σκοτώθηκαν την περασμένη Κυριακή, την πρώτη νύχτα των αεροπορικών βομβαρδισμών στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν. Σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων, που επικαλείται δηλώσεις Αμερικανού αξιωματούχου, τα αμερικανικά αεροσκάφη που βομβαρδίζουν το Αφγανιστάν, θα χρησιμοποιούν στο εξής, βόμβες βαθιάς διείσδυσης βάρους 2,5 τόνων, που διαπερνούν υπόγεια καταφύγια και θωρακισμένα κέντρα διοίκησης και σύμφωνα με τον ίδιο έχει ήδη χρησιμοποιηθεί μία τέτοια βόμβα.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, δήλωσε ότι δεν υπάρχουν άμεσα σχέδια για επιθέσεις εναντίον στόχων, πέραν του Αφγανιστάν και της οργάνωσης του Μπιν Λάντεν.

Ποινικές διαστάσεις λαμβάνει πλέον η έρευνα του FBI για την προέλευση του βακτηριδίου του άνθρακα, καθώς εντοπίστηκε και τρίτο κρούσμα της ασθένειας σε εργαζόμενο της εταιρείας American Media, στη Φλόριντα. Χθες το βράδυ, εκκενώθηκε το δημαρχείο του Portland στο Oregon, μετά τον εντοπισμό αλληλογραφίας με άγνωστο υλικό, το οποίο ωστόσο ήταν ακίνδυνο, όπως ανακοίνωσε η αστυνομία. Νωρίτερα, το State Department είχε ζητήσει από τις πρεσβείες των Ηνωμένων Πολιτειών στο εξωτερικό να προβλεφθούν αποθέματα ειδικού αντιβιοτικού για το ενδεχόμενο επιθέσεων με το εν λόγω βακτηρίδιο.

Στην Ουάσιγκτον, ο Λευκός Οίκος, έδωσε στη δημοσιότητα λίστα με τα ονόματα 22 ατόμων που θεωρούνται από τις ΗΠΑ ως οι πλέον επικίνδυνοι τρομοκράτες του πλανήτη. Στον κατάλογο περιλαμβάνεται ο Μπιν Λάντεν και άλλοι 21, κατηγορούμενοι για τις πέντε μεγαλύτερες τρομοκρατικές πράξεις της δεκαετίας του '80, και του '90. Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Αρι Φλέϊσερ, συνέστησε στα αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα να είναι επιφυλακτικά, όσον αφορά την αναμετάδοση μαγνητοσκοπημένων μηνυμάτων του Μπιν Λάντεν, υποστηρίζοντας ότι ενδέχεται να περιέχουν μυστικές οδηγίες προς τους οπαδούς του για να εξαπολύσουν νέες επιθέσεις.

Σε δηλώσεις του, ο πρώην Αμερικανός πρόεδρος, Μπιλ Κλίντον, τόνισε ότι η παράνομη οικονομία και η φτώχεια τροφοδοτούν την τρομοκρατία, και υπογράμμισε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει ανεξάρτητα από τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν, να αντιληφθούν και να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα.

Στην Καμπούλ, υπουργός των Ταλιμπάν δήλωσε, ότι, ο Λάντεν μπορεί να κάνει δηλώσεις από το έδαφος της χώρας του, όχι όμως και να το χρησιμοποιεί για εχθρικές πράξεις. Νωρίτερα, ο πρεσβευτής των Ταλιμπάν στο Πακιστάν, διέψευσε τις ανακοινώσεις του Πενταγώνου πως καταστράφηκε η αεράμυνα του καθεστώτος.

Ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την αντίθεσή του στην επέκταση των στρατιωτικών πληγμάτων των ΗΠΑ σε άλλες χώρες. Στο Κατάρ, σε ανακοινωθέν της Ισλαμικής Διάσκεψης, αναφέρεται ότι τα ισλαμικά κράτη καταδικάζουν τις επιθέσεις εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών, εκφράζουν ανησυχία για το ενδεχόμενο θυμάτων μεταξύ των αμάχων στο Αφγανιστάν και απορρίπτουν το ενδεχόμενο να τεθεί στο στόχαστρο οποιοδήποτε αραβικό κράτος, με το πρόσχημα του πολέμου κατά της τρομοκρατίας.

Στο διπλωματικό πεδίο, ο Τζωρτζ Μπους, είχε χθες συνομιλίες με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, λόρδο Τζωρτζ Ρόμπερτσον, τον οποίο και ευχαρίστησε για την πλήρη στήριξη που προσφέρει στις ΗΠΑ. Ο Βρετανόας πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ, από το Ομάν, διαβεβαίωσε ότι ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας δεν θα επεκταθεί πέραν του Αφγανιστάν, εάν δεν υπάρξουν εντατικές διαβουλεύσεις με τους συμμάχους.

Μετά από παράσταση του γραφείου Τύπου της ελληνικής πρεσβείας στις Ηνωμένες Πολιτείες, προς το τηλεοπτικό δίκτυο CNN, το κανάλι συμπεριέλαβε την Ελλάδα, σε χάρτη με τον διεθνή συνασπισμό εναντίον της τρομοκρατίας, στον οποίο αρχικώς δεν περιλαμβανόταν η χώρα μας.

Με συνοδεία μαχητικών F-16, επιβατικό αεροσκάφος της Delta Airlines, που εκτελούσε την πτήση Ατλάντα, Λος Αντζελες, υποχρεώθηκε να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο του Severport στη Louisiana, λόγω επεισοδίου που προκάλεσε επιβάτης, ο οποίος συνελήφθη από τις ομοσπονδιακές αρχές και κρατείται.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή