Αρνείται ο Χουσεΐν ότι το Ιράκ είχε όπλα μαζικής καταστροφής

Δευτέρα, 15 Δεκεμβρίου 2003 07:25
A- A A+

Αρνήθηκε ο Σαντάμ Χουσεΐν κατά την ανάκρισή του από τους Αμερικανούς, ότι το Ιράκ είχε όπλα μαζικής καταστροφής και δεν φάνηκε συνεργάσιμος με τους ανακριτές, γράφει το περιοδικό «Time» στην ηλεκτρονική του διεύθυνση.

Ο Ιρακινός πρώην ηγέτης δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες επινόησαν την ύπαρξη απαγορευμένων όπλων για να βρουν μια δικαιολογία να κάνουν τον πόλεμο, αποκάλυψε στο περιοδικό αξιωματούχος των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο Σαντάμ Χουσεΐν δεν ήταν πολύ συνεργάσιμος και οι απαντήσεις του ήταν ασυνάρτητες.

Ο Χουσεΐν, ο οποίος συνελήφθη το βράδυ του Σαββάτου κοντά στη γενέτειρά του το Τικρίτ, από ειδικές δυνάμεις του αμερικανικού στρατού, χωρίς να προβάλει αντίσταση, έχει μεταφερθεί σε αμερικανική βάση στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης και βρίσκεται σε ένα απομονωμένο κελί, γράφει το «Time».

Την άρνηση του Σαντάμ να συνεργαστεί με τις ειδικές δυνάμεις, επιβεβαίωσε και ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ. Μιλώντας στο αμερικανικό δίκτυο CBS δήλωσε, ότι ο Σαντάμ θα έχει την αντιμετώπιση ενός αιχμαλώτου πολέμου και θα τύχει της προστασίας των όρων της Συνθήκης της Γενεύης.

Ο ίδιος απέκλεισε το ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθούν βασανιστήρια από τον αμερικανικό στρατό για να αποσπασθούν πληροφορίες, ενώ εκτίμησε ότι είναι πολύ νωρίς ακόμα για να ληφθούν άμεσες αποφάσεις για την τύχη του πρώην προέδρου του Ιράκ.

Η είδηση της σύλληψης του Σαντάμ Χουσεΐν έγινε δεκτή με ικανοποίηση και ανακούφιση από τη διεθνή κοινότητα.

Οι ηγέτες των χωρών που συμμάχησαν με τις ΗΠΑ, αλλά και εκείνων που αντιτάχθηκαν στον πόλεμο του Ιράκ, συμφωνούν ότι αρχίζει μια νέα εποχή για την ειρήνη στη χώρα και τη μετάβαση της εξουσίας στους Ιρακινούς.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζωρτζ Μπους, σε διάγγελμά του, τόνισε ότι τώρα ο δικτάτορας θα αντιμετωπίσει τη δικαιοσύνη που αρνήθηκε σε εκατομμύρια άλλους.

Οι Αμερικανοί ωστόσο εκτιμούν ότι οι επιθέσεις εναντίον τους θα συνεχιστούν.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή