Για κωλυσιεργία κατηγορεί η Β. Κορέα τις ΗΠΑ

Δευτέρα, 15 Δεκεμβρίου 2003 08:11
A- A A+

Τις ΗΠΑ για κωλυσιεργία, στην αναθέρμανση των διαπραγματεύσεων σχετικά με το πυρηνικό της πρόγραμμα κατηγόρησε σήμερα η Β. Κορέα τις ΗΠΑ και απείλησε πως στο μεταξύ θα συνεχίσει να ενισχύει το πυρηνικό της οπλοστάσιο.

Η Ρόντονγκ Σινμούν, επίσημο όργανο του βορειοκορεατικού καθεστώτος, τονίζει πως οι ΗΠΑ αγνόησαν τις προτάσεις του για ταυτόχρονες αμοιβαίες υποχωρήσεις, που θα περιλαμβάνουν το πάγωμα του πυρηνικού προγράμματος με αντάλλαγμα την άρση των αμερικανικών κυρώσεων.

«Η απώλεια χρόνου, που οφείλεται στις ΗΠΑ, δεν θα προξενήσει κάποια βλάβη στη Λαϊκή Δημοκρατία της Βορείου Κορέας. Αυτή η παρελκυστική τακτική δεν θα έχει άλλο αποτέλεσμα πλην να εξαναγκάσει τη Βόρειο Κορέα να αυξήσει κανονικά την πυρηνική δύναμη αποτροπής», τονίζει η εφημερίδα.

Η Πιονγκγιάνγκ προσθέτει πως η Ουάσιγκτον μπορεί ακόμη να αποδεχθεί τις προτάσεις της για τη νέα συνάντηση στις εξαμερείς διαπραγματεύσεις στο Πεκίνο, της οποίας η διοργάνωση στα τέλη του έτους διακυβεύεται.

Η εφημερίδα τονίζει πως τα προσκόμματα στις αμερικανικές προτάσεις για τη διευθέτηση της κρίσης αφορούν το επίπεδο των επαληθεύσεων, μέσω των οποίων θα κατοχυρώνεται ότι το σταλινικού τύπου καθεστώς όντως έχει αποποιηθεί τις πυρηνικές του φιλοδοξίες.

Η Ροντόνγκ Σινμούν επίσης επικρίνει την αμερικανική πρόταση, που εκφράσθηκε την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με την οποία «πρώτα θα πρέπει να αποποιηθεί το πυρηνικό της πρόγραμμα», η Βόρειος Κορεά, ενώ η Πιονγκγιάνγκ αξιώνει να υπάρξουν «ταυτόχρονες παραχωρήσεις».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή