Ικανοποιημένη η διεθνής κοινότητα από τη σύλληψη του Σαντάμ

Εκράζονται επιφυλάξεις για το τι θα επακολουθήσει
Δευτέρα, 15 Δεκεμβρίου 2003 11:18
A- A A+

Με ικανοποίηση δέχθηκαν την είδηση της σύλληψης του Σαντάμ Χουσέιν υποστηρικτές και αντίπαλοι της αμερικανο-βρετανικής εισβολής στο Ιράκ, αλλά οι πάντες εκφράζουν επιφυλάξεις για το τι θα επακολουθήσει και αρκετά κράτη θέτουν τώρα ζήτημα επιτάχυνσης των διαδικασιών για τον τερματισμό της κατοχής. Επιφυλάξεις που επισκιάζουν τον θριαμβευτικό τόνο που δίνουν οι Αμερικανοί.

Η Γαλλία, η Ρωσία, η Γερμανία και η Ινδονησία, χώρες που εξέφρασαν αντιρρήσεις στον πόλεμο των ΗΠΑ για την ανατροπή του Σαντάμ, χειροκρότησαν τη σύλληψή του, που έγινε μάλιστα χωρίς να πέσει ούτε ένας πυροβολισμός, όπως τονίζουν οι αμερικανικές δυνάμεις που συμμετείχαν στην επιχείρηση στο Τικρίτ.

Το θετικό κλίμα είχε αντανάκλαση στις ασιατικές αγορές, όπου οι συναλλαγές στα Χρηματιστήρια έγιναν σε θετικό κλίμα, ενισχύθηκε το δολάριο και έπεσε ο χρυσός.

Ωστόσο οι αναλυτές επισημαίνουν ότι αυτά τα κέρδη μπορεί να εξανεμισθούν εξαιτίας των ανησυχιών για την ασφάλεια σε διεθνές επίπεδο και των ελλειμμάτων που παρουσιάζει η αμερικανική οικονομία.

''Πρόκειται για ένα σημαντικό γεγονός που θα συμβάλλει ουσιαστικά στη διαδικασία εκδημοκρατισμού και σταθεροποίησης στο Ιράκ και θα επιτρέψει στους Ιρακινούς να καθορίσουν τις τύχες τους σε ένα εθνικά κυρίαρχο Ιράκ'', δήλωσε ο γάλλος πρόεδρος Ζακ Σιράκ.

Ο καγκελάριος της Γερμανίας, Γκέρχαρντ Σρέντερ σε τηλεγράφημά του προς τον Μπους, αναφέρει: ''Ελπίζω ότι η σύλληψη θα βοηθήσει τις προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας για την ανοικοδόμηση και τη σταθερότητα στο Ιράκ''.

Ανάλογη είναι η γραμμή που τηρεί η Κίνα, η οποία είχε επίσης εκφράσει αντιρρήσεις για την αμερικανική εισβολή στο Ιράκ.

''Ελπίζουμε ότι η τελευταία εξέλιξη στο Ιράκ θα βοηθήσει τον ιρακινό λαό να πάρει στα χέρια του τις τύχες της χώρας'', δήλωσε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Λιου Ζιαντσάο.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν η Ινδονησία, η πολυπληθέστερη μουσουλμανική χώρα του κόσμου, το Μπαγκλαντές και η Ταϊλάνδη.

Η ιαπωνική κυβέρνηση δήλωσε ικανοποιημένη από τη σύλληψη του Σαντάμ Χουσέιν, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι θα εξετάσει με προσοχή την κατάσταση ασφαλείας στο Ιράκ πριν αποφασίσει πότε θα στείλει στρατεύματα στην περιοχή.

''Νομίζω ότι θα ήταν καλό εάν αυτό αποδειχθεί ένα σημαντικό βήμα για την σταθερότητα και την ανοικοδόμηση στο Ιράκ'', δήλωσε ο ιάπωνας πρωθυπουργός, Τζουνιτσίρο Κοϊζούμι. ''Ελπίζουμε ότι αυτό θα οδηγήσει σε βελτίωση'' των συνθηκών ασφαλείας, πρόσθεσε, διευκρινίζοντας ότι θα εξακολουθήσει να παρακολουθεί προσεκτικά την κατάσταση πριν αποφασίσει πότε θα αναπτυχθούν ιαπωνικές δυνάμεις στο Ιράκ.

Οι πλούσιες πετρελαιοπαραγωγές χώρες του Κόλπου, καλωσόρισαν την είδηση για τη σύλληψη του Σαντάμ Χουσέιν εκφράζοντας την ελπίδα ότι η εξέλιξη αυτή θα αποτελέσει το έναυσμα για την εδραίωση της σταθερότητας στην περιοχή.

Την ίδια ώρα πολλοί Παλαιστίνιοι, που έβλεπαν τον Σαντάμ ως ήρωα, αντιδρούσαν επιφυλακτικά. Μάλιστα στέλεχος της Χαμάς δήλωσε ότι η σύλληψη του Σαντάμ Χουσέιν είναι προσβλητική για τους Αραβες και τους Μουσουλμάνους και πρόβλεψε ότι οι ΗΠΑ θα πληρώσουν υψηλό τίμημα γι`αυτή την ενέργεια.

Ωστόσο η πολιτική και οικονομική συμμαχία των Αράβων, το Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου, στο οποίο συμμετέχουν η Σαουδική Αραβία, το Κατάρ, το Μπαχρέιν, το Ομάν, το Κουβέιτ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

εξέφρασαν την ελπίδα ότι η σύλληψη του Σαντάμ θα δώσει την ευκαιρία για βελτίωση της κατάστασης στην ευρύτερη περιοχή.

''Η σύλληψη του Σαντάμ Χουσέιν είναι ένα επίτευγμα, ένα βήμα στην οδό την αποκατάστασης της σταθερότητας και της εθνικής ενότητας στο Ιράκ'', δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου Αμπντούλ Ραχμάν αλ-Ατίγια. ''Ελπίζουμε ότι θα ακολουθήσουν και άλλα βήματα στην οδό της μεταβίβασης της εξουσίας στον ιρακινό λαό, της ταχείας αποκατάστασης της συνταγματικής τάξης στο Ιράκ και του σχηματισμού εκλεγμένης και αντιπροσωπευτικής κυβέρνησης'', πρόσθεσε ο Ατίγια.

Ο πρωθυπουργός του Κουβέιτ Σεϊχης Σαμπάχ αλ-Αχμεντ αλ-Σαμπάχ δήλωσε ότι η σύλληψη του Σαντάμ είναι ''μία δικαίωση για τους πολίτες του Κουβέιτ που υπέφεραν στα χέρια'' του ανατραπέντος ιρακινού προέδρου.

Ωστόσο πολλές εφημερίδες στα κράτη του Κόλπου φιλοξενούν δηλώσεις πολιτών που εκφράζουν την ικανοποίησή τους από τη σύλληψη του Σαντάμ, αλλά συγχρόνως και την ενόχλησή τους γιατί από την εξέλιξη αυτή επωφελείται ο αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους.

''Ηλπιζα ότι ο λαός του θα τον έπιανε. Με ενοχλεί που τον έπιασε ο αμερικανικός στρατός'', δήλωσε ένας σαουδάραβας φοιτητής.

Αλλοι Σαουδάραβες εκφράζουν μάλιστα απογοήτευση γιατί η εξέλιξη αυτή εδραιώνει την κυριαρχία των Αμερικανών και των συμμάχων τους στο Ιράκ.

Ο ιορδανικός Τύπος εκτιμά ότι η σύλληψη του Σαντάμ Χουσέιν αποτελεί την έναρξη μίας νέας εποχής, στην οποία οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν ''μεγαλύτερες προκλήσεις'' ώστε να διορθώσουν τα σφάλματα που έχουν γίνει στο Ιράκ.

Η αγγλόφωνη εφημερίδα ''Τάιμς της Ιορδανίας'' επισημαίνει ότι ''οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν τώρα μεγαλύτερες προκλήσεις, έχοντας συλλάβει τον Σαντάμ''.

''Δεν πρέπει να επαναπαυθούν στη λάμψη αυτού του επιτεύγματος, όσο σημαντικό κι αν είναι. Οι Αμερικανοί έσφαλαν εισβάλοντας στο Ιράκ χωρίς να έχουν ένα σαφές σχέδιο. Τώρα έχουν την ευκαιρία να διορθώσουν ορισμένα από τα σφάλματά τους και να κινηθούν με σταθερότητα για την οικοδόμηση ενός ασφαλούς και σύγχρονου Ιράκ'', γράφει η ιορδανική εφημερίδα.

Μία άλλη ιορδανική εφημερίδα, η αλ-Ντουστούρ γράφει ότι ''πολλά θα ειπωθούν για τη σύλληψη του Σαντάμ και τη δίκη του, αλλά αυτό που είναι σημαντικό είναι μετά από αυτή την εξέλιξη να μπορέσουν να νοιώσουν οι Ιρακινοί ότι έχουν τη δυνατότητα να βελτιώσουν τις συνθήκες διαβίωσης, να τερματισθεί η κατοχή και να επιλέξουν μία ηγεσία που θα είναι ικανή να εκπληρώσει τις ελπίδες τους''.

Η σύλληψη του Σαντάμ Χουσέιν ενισχύει τον αμερικανό πρόεδρο, Μπους και τον βρετανό πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ, τον καθοριστικό σύμμαχό του κατά την εισβολή στο Ιράκ, οι οποίοι είδαν τον τελευταίο καιρό να πλήττεται η δημοτικότητά τους εξαιτίας της κατάστασης στο Ιράκ.

Ο Μπους έκανε λόγο για το τέλος ''μίας σκοτεινής και οδυνηρής εποχής'' στην ιστορία του Ιράκ, αλλά επισήμανε ότι δεν πρέπει να αναμένεται άμεσα ο τερματισμός των βίαιων επιθέσεων εναντίον των αμερικανικών και συμμαχικών δυνάμεων.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή