Στη σύλληψη του Οσάμα Μπιν Λάντεν το ενδιαφέρον

Δευτέρα, 15 Δεκεμβρίου 2003 12:20
A- A A+

Και έτσι έμεινε ένας. Μετά τη σύλληψη του Σαντάμ Χουσέιν το επίκεντρο του ενδιαφέροντος στρέφεται στον Οσάμα μπιν Λάντεν, τον έτερο εκ των πλέον καταζητουμένων ανθρώπων στον κόσμο.

Η αρχηγός της Αλ Κάιντα, που θεωρείται αρχιτέκτονας των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου μπορεί να παραμείνει ασύλληπτος για μεγαλύτερο διάστημα, καθώς το δύσβατο έδαφος στο Αφγανιστάν, οι φυλές που τον προστατεύουν και η πίστη που τού δείχνουν οι οπαδοί του καθιστούν πολύ δύσκολη την προσπάθεια για τον εντοπισμό του.

''Ο Σαντάμ δεν είναι πλέον πρόβλημα, άρα το ενδιαφέρον στρέφεται στον μπιν Λάντεν'', δήλωσε ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν, Ζαλμάι Χαλιλζάντ.

Πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι όσο ο μπιν Λάντεν παραμένει ελεύθερος και πιθανά σχεδιάζει νέες επιθέσεις στις ΗΠΑ και σε άλλα μέρη του κόσμου, ίσως και μέσα στο Ιράκ, συνιστά μεγαλύτερη απειλή για τους Αμερικανούς απ`ό,τι ο Σαντάμ Χουσέιν.

''Η μεγαλύτερη αδυναμία των ΗΠΑ είναι η αποτυχία τους να εντοπίσουν και να εξουδετερώσουν τον Οσάμα μπιν Λάντεν και τον Αϊμάν αλ-Ζαουάχρι'', δήλωσε ο Ρόαν Γκουναράτνα, ειδικός σε θέματα τρομοκρατίας.

Η σύλληψη του Οσάμα μπιν Λάντεν αποτελεί πολύ μεγαλύτερη πρόκληση για τις αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις και τις υπηρεσίες αντικατασκοπείας, λένε οι αναλυτές.

''Αντίθετα με τον Σαντάμ Χουσέιν, ο Οσάμα μπιν Λάντεν δεν θεωρείται ως τύρρανος που σφαγίασε πολλούς ανθρώπους γύρω του. Ο Σαντάμ βρισκόταν σε ένα κύκλο όπου υπήρχαν περιθώρια για προδοσία, αλλά υπάρχουν ελάχιστα τέτοια περιθώρια στον κύκλο του Οσάμα'', επισημαίνει ο Χουσάιν Χακάνι, αναλυτής του Ιδρύματος Κάρνεγκι, στην Ουάσινγκτον.

''Και επιπλέον έχει την υποστήριξη των ντόπιων, είναι σαν ψάρι που κολυμπά σε γνώριμα νερά'', λέει για τον Μπιν Λάντεν ο Χακάνι.

Αυτός είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες που επιτρέπουν στον Οσάμα μπιν Λάντεν να παραμένει ασύλληπτος, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

''Για περισσότερα από 10 χρόνια ο Οσάμα ζούσε κατά μήκος των συνόρων Αφγανιστάν-Πακιστάν και εκεί έχει μεγάλη υποστήριξη'', δήλωσε ο Γκουναράτνα, συγγραφέας του βιβλίου ''Στο εσωτερικό της Αλ Κάιντα: Το διεθνές δίκτυο τού τρόμου''.

''Οι Αμερικανοί δεν έχουν κάνει τίποτα γι`αυτούς τους ανθρώπους και εκείνοι βλέπουν τον Οσάμα ως ήρωα και τον προστατεύουν'', προσθέτει.

Η προστασία ενός φιλοξενούμενου είναι τρόπος ζωής στον πανάρχαιο κώδικα τιμής για τις φυλές των Παστούν που ζουν στα σύνορα Αφγανιστάν-Πακιστάν, όπου πιστεύεται ότι κρύβεται ο Οσάμα μπιν Λάντεν.

''Οποιος παραδώσει τον Οσάμα μπιν Λάντεν θα θεωρηθεί προδότης στον μουσουλμανικό κόσμο'', προσθέτει ο Κλάιβ Ουίλιαμς, του Εθνικού Πανεπιστημίου στην Καμπέρα της Αυστραλίας.

Πέραν της πίστης που δείχνουν στον μπιν Λάντεν οι κάτοικοι της περιοχής, ο αρχηγός της Αλ Κάιντα κινείται σε ένα έδαφος τόσο δύσβατο που εκ των πραγμάτων τού εξασφαλίζει ένα φυσικό φράκτη από τους διώκτες του.

''Ο Σαντάμ Χουσέιν ήταν απολύτως απομονωμένος σε μία χώρα υπό αμερικανικό έλεγχο, ενώ ο Οσάμα έχει το πλεονέκτημα ότι στο πλευρό του βρίσκονται άνθρωποι και από τις δύο πλευρές των συνόρων'', τονίζει ο Χακάνι. ''Υπάρχουν πολέμαρχοι και τοπικοί διοικητές στην αφγανική πλευρά και πιθανώς χαμηλόβαθμοι κυβερνητικοί λειτουργοί από την πλευρά του Πακιστάν, που συμπαθούν ιδεολογικά τον μπιν Λάντεν'', λέει.

Ο Σαντάμ Χουσέιν δεν ήταν αντάρτης με οργανωμένο δίκτυο μαχητών, πρακτόρων και κρυσφυγέτων, όπως η Αλ Κάιντα και ο Οσάμα μπιν Λάντεν, επισημαίνει επίσης ο Αχμεντ Ρασίντ, Πακιστανός αναλυτής που γνωρίζει πολύ καλά την κατάσταση στο Αφγανιστάν και έχει γράψει ένα βιβλίο για τους Ταλιμπάν.

''Η σύλληψη του Σαντάμ ήταν ένα θέμα αντικατασκοπείας'', λέει ο Ρασίν, προσθέτοντας ότι είναι ελάχιστες οι πιθανότητες να πλησιάσει κάποιος τις αμερικανικές δυνάμεις για να δώσει πληροφορίες για τον Οσάμα μπιν Λάντεν.

''Ολόκληρη η περιοχή (όπου βρίσκεται ο Μπιν Λάντεν) είναι εχθρική προς τους Αμερικανούς και την πακιστανική κυβέρνηση'', επισημαίνει. Κι αυτό μειώνει τη σημασία της επικήρυξης του αρχηγού της Αλ Κάιντα με το ποσό των 25 εκατομμυρίων δολαρίων.

''Για τους Αφγανούς η τιμή τους είναι πιο σημαντική. Τα χρήματα είναι απλά ένα κομμάτι πράσινο χαρτί'', προσθέτει ο Γκουναράτνα.

Πάντως η πακιστανική κυβέρνηση δείχνει ότι ''επενδύει στην ανάπτυξη δικτύου αντικατασκοπείας στα σύνορα με το Αφγανιστάν'', επισημαίνει ο Γκουναράτνα, προσθέτοντας ότι αυτό σημαίνει πως η κυβέρνηση Μουσάραφ προσπαθεί να εξουδετερώσει εκείνους που θα μπορούσαν να προστατεύσουν τον αρχηγό της Αλ Κάιντα, εφόσον βρίσκεται στις περιοχές όπου κυριαρχεί ο νόμος των φυλών.

Ωστόσο η Ουάσινγκτον δεν δείχνει αυτή τη στιγμή ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την καταδίωξη του Οσάμα Μπιν Λάντεν, επισημαίνουν οι αναλυτές.

Εχει δώσει μικρή οικονομική βοήθεια στο Αφγανιστάν και διατηρεί δύναμη μόλις 12.000 ανδρών στην ορεινή και αφιλόξενη αυτή χώρα, ενώ στο Ιράκ έχει δεκαπλάσιο αριθμό στρατιωτών.

''Το Αφγανιστάν είναι ένας ξεχασμένος πόλεμος και είναι λάθος να μην δίνουν προσοχή σε αυτόν'', λέει ο Χακάνι, τονίζοντας ότι το αμερικανικό ενδιαφέρον για το Αφγανιστάν εξανεμίσθηκε μετά την ανατροπή των Ταλιμπάν.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή