Ο Ερυθρός Σταυρός «θα επισκεφθεί τον Σαντάμ»

Δευτέρα, 15 Δεκεμβρίου 2003 19:16
A- A A+

«O Σαντάμ Θα έχει μεταχείριση αιχμαλώτου πολέμου σύμφωνα με τη συνθήκη της Γενεύης», δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Ν. Ράμσφελντ εκτός κι αν αποδειχθεί ότι οργάνωνε την αντίσταση.

Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (CICR), επισημαίνει ότι «το καθεστώς του αιχμαλώτου πολέμου δεν εμποδίζει την απαγγελία κατηγοριών για εγκλήματα πολέμου ή άλλα ποινικά αδικήματα».

Στην ανακοίνωση της CICR προστίθεται εξάλλου ότι ο Ερυθρός Σταυρός «θα επισκεφθεί τον Σαντάμ», χωρίς ωστόσο να διευκρινίζεται το πότε.

Οσον αφορά τη μετάδοση από την τηλεόραση εικόνων του Σαντάμ μετά τη σύλληψή του, η CICR σημειώνει ότι «δεν επιθυμεί να ανοίξει μια δημόσια συζήτηση πάνω στο θέμα αυτό», που αφορά πιθανές παραβιάσεις των Συμβάσεων της Γενεύης.

Από την άλλη, μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό ποιος θα διεκδικήσει τα 25 εκατομμύρια δολάρια της επικήρυξης. Πληροφορίες λένε ότι βοήθησε ακόμη κι η σύζυγος του Σαντάμ από το Λίβανο να εντοπιστεί το κρησφύγετο. Οι Αμερικανοί ισχυριζονται ότι πηγή τους ήταν άτομο από το περιβάλλον του Σαντάμ.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή