ΗΠΑ : 375.000 επιπλέον εμβόλια για την αντιμετώπιση της γρίππης

Τρίτη, 16 Δεκεμβρίου 2003 07:22
A- A A+

Το αμερικανικό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε χθες την αγορά 375.000 δόσεων εμβολίων κατά της γρίππης, οι οποίες θα προστεθούν στις ήδη υπάρχουσες 250.000 δόσεις, οι οποίες αγοράσθηκαν την περασμένη εβδομάδα, σε μία προσπάθεια να αντιμετωπισθεί η επιδημία της ασθένειας και να μειωθεί η έλλειψη εμβολίων που μαστίζει τις ΗΠΑ.

Οι αγορές αυτές κατέστησαν αναγκαίες ''κατά μέγα μέρος λόγω της πρώϊμης εμφάνισης της επιδημίας γρίππης στο τρέχον έτος. Με την αγορά αυτή, το υποργείο απέκτησε τα εναπομείναντα αποθέματα των δύο φαρμακοβιομηχανιών που ανέλαβαν να παρασκευάσουν τα εμβόλια για τις ΗΠΑ αυτό το έτος'', εξήγησε ο υπουγός Υγείας Τόμι Τόμπσον.

Οι 375.000 δόσεις που παρηγγέλθησαν από την εταιρεία Chiro, που εδρεύει στη Βρετανία, αναμένονται να παραδωθούν τον Ιανουάριο. Την περασμένη εβδομάδα αποκτήθηκαν άλλες 250.000 δόσεις από την ίδια εταιρεία και από την Aventis Pasteur.

Το υπουργείο ανακοίνωσε χθες πως διαπραγματεύεται και την αγορά 3 εκατ. δόσεων του FluMist, ενός εμβολίου σε ρινικό σπρέϊ, που χρησιμοποιείται μόνο σε ενηλίκους και σε υγιή παιδιά, καλύπτοντας ένα ηλικιακό φάσμα από 5 έως 49 ετών και το οποίο θα διατεθεί στις αμερικανικές Πολιτείες που ενδιαφέρονται να το αποκτήσουν.

Οι ΗΠΑ πλήττονται από μία πρώιμη επιδημία γρίππης, η οποία μπορεί να αποδειχθεί ''ιδιαιτέρως σοβαρή'', και συνάμα αντιμετωπίζουν σοβαρή έλλειψη εμβολίων, όπως έχουν ανακοινώσει οι αρμόδιες υπηρεσίες.

Κάθε χρόνο από τη γρίππη χάνουν τη ζωή τους περίπου 36.000 άνθρωποι στις ΗΠΑ, κυρίως παιδιά κάτω των 2 ετών και ενήλικοι άνω των 65 ετών.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή