Στόχους στη Ν. Κορέα έψαχνε η Αλ-Κάϊντα σύμφωνα με τα ΜΜΕ

Τρίτη, 16 Δεκεμβρίου 2003 07:29
UPD:07:33
A- A A+

Μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης Αλ Κάιντα είχαν κάνει επανειλημμένα αυτοψίες στη Νότιο Κορέα, κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών, προκειμένου να εντοπίσουν πιθανούς στόχους τρομοκρατικών επιθέσεων, αναφέρουν σήμερα τα κορεατικά μέσα ενημέρωσης.

Επικαλούμενα την ενημέρωση που έκαναν κεκλεισμένων των θυρών οι μυστικές υπηρεσίες στο Κοινοβούλιο, η εφημερίδα «Times» της Κορέας τονίζει πως σε αυτούς τους στόχους συμπεριλαμβάνονταν αεροδρόμια κι αμερικανικές εγκαταστάσεις.

Οι αυτοψίες αυτές οδήγησαν την κυβέρνηση να κηρύξει αντιτρομοκρατικό συναγερμό, τονίζει η εφημερίδα, χωρίς να δίνει καμμία πληροφορία για την ημερομηνία και τις λεπτομέρειες αυτού του συναγερμού.

Περίπου 37.000 Aμερικανοί στρατιώτες σταθμεύουν στη Νότιο Κορέα, όπου επίσης ζούν κάπου 100.000 Aμερικανοί πολίτες κι αντιπροσωπεύονται πολλά αμερικανικά οικονομικά συμφέροντα.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, η επιτροπή αντικατασκοπείας της Εθνοσυνέλευσης πληροφορήθηκε από τις μυστικές υπηρεσίες πως ένας πράκτορας του Οσάμα Μπιν Λάντεν μελέτησε τις συνθήκες ασφαλείας στις αμερικανικές και νοτιοκορεατικές γραμμές και στις αμερικανικές δυνάμεις στη χώρα. Ένα άλλο μέλος της οργάνωσης, που ενδέχεται να συμμετείχε και στο πλήγμα στην αμερικανική πρεσβεία στο Ναϊρόμπι το 1998, επισκέφθηκε δύο, ή τρείς φορές τη Νότιο Κορέα από το 1999, τονίζει η «Times» της Κορέας.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Γιονχάπ, ένας πράκτορας της Αλ Κάιντα έζησε επί έξι μήνες στη Νότιο Κορέα μέχρι τον Μάρτιο του 1998. Εργαζόταν παράνομα σε ένα μικρό εργοστάσιο βορείως της Σεούλ.

Η οργάνωση έκανε επίσης έρευνες μέσω Ιντερνέτ για την ασφάλεια στην Νότιο Κορέα.

''Το δίκτυο της Αλ Κάιντα αρχίζει να μετατοπίζει το ενδιαφέρον της σε χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας, αυξάνοντας τους κινδύνους για τρομοκρατικά πλήγματα στην περιοχή'', τόνισε στο πρακτορείο ένας βουλευτής.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή