Την Ανοιξη του 2004 η δίκη Σαντάμ, σύμφωνα με την «Washington Post»

Τρίτη, 16 Δεκεμβρίου 2003 12:58
A- A A+

Ιρακινοί αξιωματούχοι ελπίζουν ότι θα υπάρξει ένα δικαστήριο έτοιμο να δικάσει τον Σαντάμ Χουσέιν την Ανοιξη του 2004, γράφει σήμερα η αμερικανική εφημερίδα «Washington Post».

Το χρονοδιάγραμμα αυτό είναι βραχύτερο από αυτό που έχουν υπόψη τους οι Αμερικανοί, αναφέρει η εφημερίδα. Σύμφωνα με αξιωματούχους των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών, η ανάκριση του Σαντάμ είναι πιθανό να μην έχει ολοκληρωθεί ως την Ανοιξη, ωστόσο οι Ιρακινοί υποστηρίζουν ότι είναι σημαντικό για τον ιρακινό λαό να γίνει γρήγορα η δίκη.

Το θέμα της ημερομηνίας της δίκης έθεσε χθες ο αμερικανός διοικητής Πολ Μπρέμερ στα μέλη του προσωρινού συμβουλίου διακυβέρνησης του Ιράκ.

Σύμφωνα με την «Washington Post», ο Μπρέμερ τόνισε στους Ιρακινούς ότι θα πρέπει να υπάρξουν οι κατάλληλες συνθήκες κράτησης και το κατάλληλο δικαστήριο για να μπορέσουν οι Αμερικανοί να τους παραδώσουν τον Σαντάμ.

Η εφημερίδα αναφέρει ότι τον Σαντάμ θα δικάσουν Ιρακινοί, οι οποίοι θα συμβουλευτούν ξένους εμπειρογνώμονες.

Εν τω μεταξύ, το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή μετέδωσε σήμερα ότι ένας Τούρκος δικηγόρος από τη Σμύρνη, κατέθεσε επίσημη αίτηση στην ιρακινή πρεσβεία στην Τουρκία με την οποία ζητεί να υπερασπισθεί τον Σαντάμ Χουσέιν.

Ο Ατίντς Γκιουλτεκίν κατηγορεί τις ΗΠΑ ότι προσπαθούν να μετατρέψουν σε ''θέαμα'' τη μελλοντική δίκη του Σαντάμ και εκτιμά ότι ο πρώην ηγέτης του Ιράκ πρέπει να δικαστεί στη χώρα του.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, ο Γκιουλτεκίν πρότεινε να υπερασπισθεί τον Σαντάμ, τον οποίο χαρακτηρίζει ''πρωταγωνιστή'' του ''θεάματος'' αυτού ώστε να μπορέσει να δικαστεί ''σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και χωρίς πολιτική πίεση'' από τις ΗΠΑ.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή