Επιτροπή για τη σφαγή χιλιάδων μουσουλμάνων στη Σρεμπρένιτσα

Τρίτη, 16 Δεκεμβρίου 2003 13:55
A- A A+

Διερευνητική επιτροπή για τη σφαγή χιλιάδων μουσουλμάνων, που διαπράχθηκε στη Σρεμπρένιτσα το 1995 από τις σερβοβοσνιακές δυνάμεις, αποφάσισε να συγκροτήσει η Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας (RS), σνακοίνωσε επίσημη πηγή.

Η κυβέρνηση της RS ''αποφάσισε να σχηματίσει επιτροπή αρμόδια για να διερευνήσει πλήρως τα γεγονότα στη Σρεμπρένιτσα που έλαβαν χώρα από 10 έως 19 Ιουλίου του 1995'', δήλωσε η εκπρόσωπος της σερβοβοσνιακής κυβέρνησης Τσβιγιέτα Κοβάτσεβιτς. ''Τα μέλη της επιτροπής θα διοριστούν προσεχώς με το πέρας των διαβουλεύσεων που βρίσκονται σε τελική φάση'', πρόσθεσε.

Η επιτροπή αυτή θα έχει στη διάθεσή της έξι μήνες για να ολοκληρώσει το έργο της, σύμφωνα με αίτημα του Υπατου Εκπροσώπου της διθνούς κοινότητας στη Βοσνία Πάντι Ασνταουν. Στις 15 Οκτωβρίου, ο Ασνταουν κατηγόρησε τις σερβικές αρχές της Βοσνίας ότι εξακολουθούν να αποκρύπτουν πληροφορίες για τη σφαγή της Σρεμπρένιτσα, τη χειρότερη στην Ευρώπη μετά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Τουλάχιστον 7.000 μουσουλμάνοι της Σρεμπρένιτσα εκτελέστηκαν με συνοπτικές διαδικασίες από τις σερβοβοσνιακές δυνάμεις μετά την πτώση της πόλης τον Ιούλιο του 1995, λίγους μήνες πριν από το τέλος του πολέμου της Βοσνίας (1992-1995).

Η μεταπολεμική Βοσνία αποτελείται από δύο οντότητες : Την Σερβική Δημοκρατία και την Κροατο-μουσουλμανική Ομοσπονδία. Οκτώ χρόνια μετά το δράμα, οι κύριοι υπεύθυνοι της σφαγής, ο πρώην ηγέτης των Σέρβων της Βοσνίας Ράντοβαν Κάραντζιτς και στρατιωτικός διοικητής του Ράτκο Μλάντιτς συνεχίζουν να διαφεύγουν του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) της Χάγης που τους έχει απαγγείλει τις κατηγορίες της γενοκτονίας, των εγκλημάτων πολέμου και των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή