Κανένα αποτέλεσμα στις ελληνο-τουρκικές συνομιλίες

Σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Παπανδρέου
Τρίτη, 16 Δεκεμβρίου 2003 14:51
A- A A+

Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου, στην ομιλία του στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και Αμυνας της Βουλής, αναφερόμενος στην πορεία των μέχρι τώρα συνομιλιών με την Αγκυρα, δήλωσε ότι δεν έχει υπάρξει κανένα αποτέλεσμα γι'αυτό και δεν έχει δημοσιοποιηθεί τίποτα σχετικά με τις συνομιλίες, εφ'όσον αυτή ήταν και η αρχική συμφωνία με την Αγκυρα, δηλαδή οι συνομιλίες να έχουν εμπιστευτικό χαρακτήρα μέχρις ότου υπάρξει αποτέλεσμα.

Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ακόμη ότι οι συνομιλίες διεξάγονται σε ένα διαφορετικό πλαίσιο από αυτό που υπήρχε επί Κ. Καραμανλή, Κ. Μητσοτάκη και Α. Παπανδρέου και αυτό λόγω της βούλησης της Τουρκίας για την ευρωπαϊκή της πορεία.

Μάλιστα πρόσθεσε, ότι αυτό το πλαίσιο αποτρέπει τη λογική χρήσης βίας για την αντιμετώπιση προβλημάτων, στο μέτρο, βέβαια, που θα εξακολουθήσει να υπάρχει η βούληση της Τουρκίας για την ευρωπαϊκή της πορεία.

Ξεκαθάρισε, εξάλλου, ότι το αποτέλεσμα θα κριθεί από την ελληνική πλευρά ικανοποιητικό αν υπάρξει συμφωνία για παραπεμπτικό του θέματος της υφαλοκρηπίδας στο δικαστήριο της Χάγης.

Διευκρίνισε, ακόμη, ότι οι επαφές που γίνονται είναι διερευνητικές, προκειμένου να εκτιμήσει η ελληνική πλευρά ποιά είναι η ουσία των προθέσεων της Τουρκίας, δηλαδή αν υπάρχουν εδαφικές διεκδικήσεις, οπότε -όπως χαρακτηριστικά είπε- ''δεν πάμε πουθενά'', ή ''αν υπάρχει θέμα απλώς διευκολύνσεων ναυσιπλοΐας, που θα μπορούσαμε να εξετάσουμε στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και χωρίς παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων''.

Ανέφερε επίσης ότι το 2004 θα είναι σημαντική χρονιά διότι θα αξιολογηθεί η Τουρκία για τις θέσεις της στο Κυπριακό, την υφαλοκρηπίδα και θέματα ανθρωπίνων και θρησκευτικών δικαιωμάτων.

Δεν παρέλειψε πάντως να πει ότι σημαντικός παράγοντας στη διαμόρφωση της πολιτικής της Τουρκίας παραμένει ο στρατός, και ότι είναι δύσκολο να λαμβάνονται αποφάσεις χωρίς εσωτερικές διαπραγματεύσεις με το ''βαθύ κράτος'' . Τόνισε δε, ότι παρά τις προσπάθειες της σημερινής τουρκικής κυβέρνησης για τον περιορισμό του ρόλου του στρατού, αυτός παραμένει ακόμα ''σημαντικός, ουσιαστικός, και ίσως καθοριστικός όσον αφορά την επιρροή του για το Κυπριακό και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις''.

Και κατέληξε λέγοντας ότι ''κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι η Τουρκία θα ξεφύγει από τις λογικές του παρελθόντος''.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή