Η σύλληψη του Σαντάμ φέρνει στο προσκήνιο τους πεσμεργκά

Τρίτη, 16 Δεκεμβρίου 2003 18:19

A- A A+

Ποιος θα εισπράξει την αμοιβή των 25 εκατομμυρίων δολλαρίων που είχαν υποσχεθεί οι Αμερικανοί σε όποιον βοηθήσει στη σύλληψη του Σαντάμ; Ηταν η σύλληψη αποτέλεσμα μιας συγκεκριμένης πληροφορίας ή προϊόν ενός δικτύου αντικατασκοπείας, που θυμίζει μυθιστορήματα του Τζον Λε Καρέ;

Οι «Financial Times» σημειώνουν ότι την αμοιβή ή μέρος της αμοιβής ενδέχεται να διεκδικήσει ο ηγέτης των Κούρδων, Τζαλάλ Ταλαμπανί, αφού οι δυνάμεις του έπαιξαν αποφασιστικό ρόλο στον εντοπισμό και τη σύλληψη του πρώην δικτάτορα του Ιράκ.

Σύμφωνα με τον Αχμαντ Τσαλαμπί, ηγέτη του Ιρακινού Εθνικού Κονγκρέσου, ο σύνδεσμος με τους Αμερικανούς ήταν ο Κουσράτ Ρασούλ Αλί, ηγετικό στέλεχος της Πατριωτικής Ενωσης του Κουρδιστάν, του Ταλαμπανί. Ο τελευταίος δήλωσε ότι ο Σαντάμ εντοπίστηκε ύστερα από κοινή δράση των Αμερικανών και των κούρδων «πεσμεργκά».

Ηταν όμως τα χρήματα ο μοναδικός λόγος που ώθησε τους Κούρδους να συνεργαστούν με τις αμερικανικές δυνάμεις για τη σύλληψη του Σαντάμ; Οι ίδιοι λένε πως ήθελαν με τον τρόπο αυτό να πάρουν εκδίκηση για τους νεκρούς της Χαλάμπζα. (5.000 Κούρδοι πέθαναν στις 15 Μαρτίου 1988 από τα χημικά αέρια που έριξε εναντίον τους ο τότε ηγέτης του Ιράκ).

«Αμοιβή; Δεν ξέρω για καμιά αμοιβή», λέει στη «La Repubblica» ο Σαντί, ένας από τους κούρδους που έλαβε μέρος στην επιχείρηση του περασμένου Σαββάτου.

«Η επιχείρηση (Κόκκινη αυγή) δεν ήταν περίπλοκη», υποστηρίζει ο Σαντί. «Δεν μπήκαμε εμείς πρώτοι στο κρησφύγετο του Σαντάμ, αλλά οι Αμερικανοί. Εμείς είχαμε τον έλεγχο της περιοχής. Μαζί πραγματοποιήσαμε πολλές επιχειρήσεις στη ζώνη της Μοσούλης, που τη γνωρίζουμε σπιθαμή προς σπιθαμή. Εκείνοι έβαζαν την αντικατασκοπεία, εμείς τη γνώση του εδάφους...Εδώ και καιρό κυκλοφορούσαν φήμες ότι ο Σαντάμ ήταν σε ένα εργοστάσιο κοντά στο Τικρίτ. Τελικά οι Αμερικανοί έλαβαν τη σωστή πληροφορία και τη διαβίβασαν στον διοικητή μας, τον Κουσράτ Ρασούλ Αλί, γνωστό και ως Λιοντάρι του Κουρδιστάν. Εκείνος γνώριζε καλά τον Σαντάμ, αφού έχει βασανιστεί επανειλημμένα στις φυλακές του. Μελέτησε λεπτομερώς το σχέδιο με τους Αμερικανούς και μας το ανακοίνωσε την τελευταία στιγμή. Στην επιχείρηση έλαβαν μέρος 400 Αμερικανοί και 200 πεσμεργκά».

Ηδη, τον περασμένο Αύγουστο, το «Λιοντάρι του Κουρδιστάν» είχε καταφέρει να συλλάβει στη Μοσούλη τον ιρακινό αντιπρόεδρο Ταχά Γιασίν Ραμαντάν. Η σύλληψη του Σαντάμ θα φέρει και πάλι στο προσκήνιο τους πεσμεργκά, που αριθμούν 60.000 αντάρτες. «Ποια είναι η αμοιβή που περιμένουμε;» λέει ο Σαντί. «Είναι προφανές: το Κουρδιστάν».

Πηγές: Financial Times, La Repubblica, ΑΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή