Τζωρτζ Μπους : Η ανώτατη τιμωρία για τον Σαντάμ

Τετάρτη, 17 Δεκεμβρίου 2003 07:17
A- A A+

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζωρτζ Μπους εξέφρασε την εκτίμηση πως ο Σαντάμ Χουσέιν αξίζει ''την ανώτατη τιμωρία'', σύμφωνα με απόσπασμα μίας συνέντευξής του στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC, η οποία προβλήθηκε αργά χθες βράδυ.

''Θα δούμε τί τίμωρία θα λάβει. Όμως πιστεύω πως εξίζει να του επιβληθεί η ανώτατη τιμωρία. Για όσα έχει αναγκάσει τον λαό του να υποφέρει. Είναι ένας βασανιστής. Ένας δολοφόνος. Είχανε θαλάμους όπου βιάζανε. Είναι ένας βδελυρός τύραννος που αξίζει τη δικαιοσύνη, την έσχατη δικαιοσύνη'', τόνισε ο Μπους.

''Όμως αυτό θα αποφασισθεί, όχι από τον πρόεδρο των ΗΠΑ, αλλά από τους Ιρακινούς πολίτες, με τον έναν τρόπο, ή με τον άλλον'', συνέχισε ο Μπους.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου τη Δευτέρα ο Μπους είχε αρνηθεί να απαντήσει στην ερώτηση εάν ο Σαντάμ θα έπρεπε να καταδικασθεί σε θάνατο. ''Έχω τις προσωπικές μου απόψεις όσον αφορά τον τρόπο που θα πρέπει να αντιμετωπισθεί, όμως εγώ δεν είμαι ιρακινός πολίτης. Είναι οι Ιρακινοί οι οποίοι θα πρέπει να αποφασίσουν'' είχε περιορισθεί να δηλώσει τότε ο Μπους.

Ο Μπους δήλωσε επίσης στη χθεσινή του συνέντευξη πως ποσώς επιθυμεί να συναντήσει τον Σαντάμ. '' Τον είδα αρκετά. Τον είδα να τον ξεψειρίζουν αφ' ότου τον έβγαλαν από την ποντικότρυπά του'', τόνισε.

Ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε επίσης πως δεν έχει καμμία εμπιστοσύνη σε όλα όσα μπορεί να πεί ο πρώην Ιρακινός ηγέτης κατά τη διάρκεια της ανάκρισής του. ''Είχε ξεγελάσει και ψευσθεί σε όλον τον κόσμο και στο παρελθόν. Δεν πρόκειται να αλλάξει'', πρόσθεσε.

''Δεν υπάρχει καμμία αμφιβολία πως ο Σαντάμ Χουσέιν ήταν ένα επικίνδυνο πρόσωπο'', τόνισε ο Μπους, υποστηρίζοντας πως δεν υπήρχε διαφορά ανάμεσα ''στη δυνατότητα να μπορούσε ο ιρακινός ηγέτης να αποκτήσει όπλα μαζικής καταστροφής'' και στην ουσιαστική παρουσία τέτοιων όπλων στο έδαφος του Ιράκ, ένα επιχείρημα που ωστόσο μεταχειρίσθηκε κατά κόρον η αμερικανική κυβέρνηση για να ξεκινήσει τον πόλεμο εναντίον του.

''Έλαβα την απόφασή μου βασιζόμενος σε ικανές πληροφορίες για να μπορώ να πώ πως η χώρα αυτή απειλείτο από έναν Σαντάμ στην εξουσία'' επέμεινε ο Μπους.

''Είμαι ευτυχής που αυτό το κεφάλαιο στην ιστορία του Ιράκ έχει κλείσει'', κατέληξε.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή