Ευρείας κλίμακας επιχείρηση Αμερικανών στη Σαμάρα

Τετάρτη, 17 Δεκεμβρίου 2003 07:35
A- A A+

Οι αμερικανικές δυνάμεις ξεκίνησαν από σήμερα την αυγή μία μεγάλης κλίμακας επιχείρηση στην Σαμάρα, με στόχο να «απομονώσουν και να εξοντώσουν» εχθρικές προς τις συμμαχικές δυνάμεις ομάδες που δραστηριοποιούνται σε αυτήν την πόλη 120 χλμ. βορειοδυτικά της Βαγδάτης, όπως ανακοίνωσε ο αμερικανικός στρατός.

«Νωρίς το πρωΐ η 4η Μεραρχία Πεζικού και η επιχειρησιακή δύναμη «Ironhorse» ξεκίνησαν την επιχείρηση Θύελλα Κισσού, τονίζει ο στρατός σε ανακοινωθέν του, το οποίο εξεδόθη λίγες ώρες μετά την έναρξη των επιδρομών στη διάρκεια της νύχτας.

H επιχείρηση «είναι συνολική, συντονισμένη κι επιθετική» και στόχο έχει «να απομονώσει και να εξοντώσει στοιχεία του παλαιού καθεστώτος κι άλλους αντισυμμαχικούς πυρήνες, που διαρκώς προσπαθούν να αποσταθεροποιήσουν το Ιράκ και να τρομοκρατήσουν τους αθώους ιρακινούς πολίτες, οι οποίοι προτιμούν την ελευθερία αντί για την τυραννία», τονίζεται στο ίδιο κείμενο.

Η επιχείρηση, που πραγματοποιείται μετά την σύλληψη το περασμένο Σάββατο του έκπτωτου ηγέτη Σαντάμ Χουσέιν κι η οποία αναμένεται να συνεχισθεί επί αρκετές ημέρες, αποσκοπεί «να στερήσει την ελευθερία κινήσεων στα αντι-συμμαχικά στοιχεία και να τα εμποδίσει να επικονωνούν μεταξύ τους και να οργανώνονται», προσθέτει το ανακοινωθέν της 4ης Μεραρχίας.

Οι δυνάμεις που συμμετέχουν στην επιχείρηση θα δράσουν «τάχιστα και με αποφασιστικό τρόπο εναντίον όσων αντιβαίνουν την ισχύ του νόμου και πραγματοποιούν εγκλήματα κατά της συμμαχίας και των ιρακινών συντρόφων της», τονίζεται.

Στις επιχειρήσεις συμμετέχουν επίσης και η ιρακινή αστυνομία και μέλη του ιρακινού Σώματος Πολιτικής Αμυνας, της παραστρατιωτικής οργάνωσης που εκπαιδεύεται από τους Αμερικανούς, προστίθεται στο ανακοινωθέν.

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, οι αμερικανικές δυνάμεις πρόκειται επίσης, «να επισημάνουν τις επείγουσες ανάγκες της υποδομής, να χρηματοδοτήσουν τα σχέδια για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής και να δώσουν κίνητρα στην οικονομική ανάπτυξη», τονίζεται στο κείμενο.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή