Μεγαλύτερη η δημοτικότητα του Μπους μετά τη σύλληψη του Σαντάμ

Σύμφωνα με δημοσκόπηση
Τετάρτη, 17 Δεκεμβρίου 2003 07:38
A- A A+

Κατά έξι ποσοστιαίες μονάδες βελτιώθηκε η δημοτικότητα του Αμερικανού προέδρου Τζωρτζ Μπους, μετά από τη σύλληψη του έκπτωτου Ιρακινού ηγέτη Σαντάμ Χουσέιν, όμως οι Αμερικανοί παραμένουν σκεπτικοί ως προς τις εξελίξεις σχετικά με την κατάσταση στο Ιράκ, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε χθες.

Σύμφωνα με την έρευνα, που διενεργήθηκε για λογαριασμό των «Times» της Νέας Υόρκης και του τηλεοπτικού δικτύου CBS, το ποσοστό της ευαρέσκειας στο πρόσωπο του προέδρου ανήλθε από το 52%, λίγο πριν τη σύλληψη του Σαντάμ, στο 58% αμέσως μετά την ανακοίνωση της σύλληψής του.

Παρ'όλα αυτά, οι Αμερικανοί παραμένουν διχασμένοι όσον αφορά τον τρόπο που ερμηνεύεται η σύλληψη του Σαντάμ : Το 86% εκτιμά πως το γεγονός αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει την κατάσταση στο πεδίο του Ιράκ. Μόνο το 24% θεωρεί πως η σύλληψη του Σαντάμ θα συμβάλλει στη μείωση των τρομοκρατικών επιθέσεων κατά των αμερικανικών δυνάμεων στη χώρα αυτή, ενώ το 52% πιστεύει πως οι επιθέσεις θα συνεχισθούν όπως προηγουμένως.

Πάντως η σύλληψη του Σαντάμ ανύψωσε εν γένει το ηθικό των Αμερικανών, που κατά ποσοστό 49% πιστεύουν πως οι ΗΠΑ βρίσκονται στον ορθό δρόμο, έναντι 39% που είχε την αυτή γνώμη πριν τη σύλληψη του ιρακινού ηγέτη.

Μετά την ανακοίνωση της σύλληψης, ο δείκτης ικανοποίησης για τον τρόπο που ο Μπους διαχειρίζεται την κατάσταση στο Ιράκ, ο οποίος είχε πέσει κάτω από το 50% κι είχε φθάσει στο 45%, έχει ανέβει στο 59% μετά την είδηση.

Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε στο διάστημα 14-15 Δεκεμβρίου, με δείγμα 635 ενηλίκων. Ο Σαντάμ συνελήφθη στις 13 Δεκεμβρίου.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή