«Η νέα αντίσταση ίσως να είναι η αυθεντική αντίθεση στην κατοχή»

Τετάρτη, 17 Δεκεμβρίου 2003 19:00

A- A A+

Η σύλληψη του Σαντάμ αποτελεί μεγάλη ψυχολογική τόνωση για τις αμερικανο-βρετανικές δυνάμεις.

Ωστόσο, τις επόμενες εβδομάδες, ισχυρίζεται ο Τόμπι Ντοντζ, ειδικός για το Ιράκ στο Πανεπιστήμιο Ουόρουικ και στο Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών, θα πρέπει να περιμένουμε αύξηση των επιθέσεων, πιο οργανωμένη και πιο φονική αντίσταση, που ίσως να αποτελεί την αυθεντική φωνή της αντίθεσης στις δυνάμεις κατοχής.

Σύμφωνα με τον παλαιστίνιο Σαϊντ Αμπουρίς, που έχει γράψει μια βιογραφία του πρώην ιρακινού δικτάτορα, είναι λάθος να πιστεύουμε ότι η αντίσταση καθοδηγούνταν από τον Σαντάμ. «Αυτό είναι το καινούργιο μεγάλο ψέμα. Ο τύπος αυτός δεν μπορεί να καθοδηγήσει ούτε δύο ανθρώπους», λέει χαρακτηριστικά ο Αμπουρίς στην εφημερίδα «Guardian».

Για τις επιθέσεις ευθύνονται διάφορες οργανώσεις. Η κυριότερη από αυτές είναι η λεγόμενη ΠΕΚ, Πρώην Εμπιστοι του Καθεστώτος από το κόμμα Μπάαθ και τους Φενταγίν, που συντονίζεται από τον Ιζάτ αλ-Ντούρι, πρώην διοικητή του βόρειου Ιράκ, που παραμένει ασύλληπτος.

Εκτός από τους ΠΕΚ, την αμερικανική κατοχή αντιμάχονται άραβες εθνικιστές, που τη σημασία τους είναι δύσκολο να την αξιολογήσουμε, καθώς και ισλαμιστές, που φαίνεται να βρίσκονται πίσω από τις τελευταίες επιθέσεις αυτοκτονίας.

Μεταξύ άλλων, η Ουάσινγκτον και το Λονδίνο φοβούνται τη στάση που θα κρατήσουν οι Σιίτες, οι οποίοι υπέστησαν τα πάνδεινα από τον Σαντάμ και μέχρι τώρα δεν έβλεπαν με κακό μάτι την αμερικανική κατοχή, αλλά τελευταία η ένταση μεταξύ Σιιτών και Σουνιτών έχει ανέβει στη Βαγδάτη.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή