Επερώτηση Ν.Δ. για την προμήθεια ελικοπτέρων Apache

Πέμπτη, 18 Δεκεμβρίου 2003 15:51
A- A A+

Επερώτηση για την «υπερκοστολογημένη σύμβαση αγοράς των ελικοπτέρων ΑΗ-64DHA Apache, κατά παράβαση του νομικού πλαισίου περί προμηθειών των Ενόπλων Δυνάμεων, κατέθεσαν προς τον υπουργό Εθνικής Aμυνας Γ. Παπαντωνίου οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας Σπ. Σπηλιωτόπουλος, Ι. Βαρβιτσιώτης, Αρ. Παυλίδης, Αθ. Φλωρίνης, Ν. Κορτσάρης, Αθ. Βαρίνος, Μ. Γιαννάκου, Στ. Δήμας, Σ. Καλαντζάκου, Π. Καμμένος, Μ. Λιάπης, Λ. Λυμπερακίδης, Π. Σκανδαλάκης, Ευρ. Στυλιανίδης, Ευγ. Χαϊτίδης και Π. Μολυβιάτης.

Στην επερώτησή τους οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, κατηγορούν την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη για πελατειακές σχέσεις με την διαπλοκή αναφέροντας ως σχετικές περιπτώσεις «του πρώην υφυπουργού Δημόσιας Τάξης, των πρώην συμβούλων του ιδίου του πρωθυπουργού, του πρώην Γενικού Διευθυντή Εξοπλισμών, των συγγενών των υπουργών που βρέθηκαν με καταθέσεις εκατομμυρίων ευρώ, όντες απλοί νομικοί σύμβουλοι, όπως επίσης τις περιπτώσεις των πολλών αμαρτωλών συμβάσεων όπως π.χ. των αρμάτων μάχης Λέοπαρντ-2HEL και της διεκδικούμενης παράνομης μίζας των 70 εκατομμυρίων ευρώ, για την οποία ακολούθησε νομική διαμάχη μεταξύ των υπεράκτιων εταιρειών IBOS και Evanston, τα αντιαεροπορικά TOR M1 με τα εξαφανισμένα 73 εκατομμύρια δολάρια και πολλές άλλες, αποκαλύπτουν ένα ελάχιστο μέρος της διαπλοκής, η οποία δρα ανενόχλητη στους υπόγειους διαδρόμους της εξουσίας».

Επίσης, χαρακτηρίζουν ως «εξωπραγματικές» τις τιμές για την αγορά των 12 επιθετικών ελικοπτέρων Apache. Όπως σημειώνουν, η σχετική σύμβαση υπογράφηκε στις 28 Αυγούστου 2003 και σύμφωνα τουλάχιστον με όσα ανακοινώθηκαν, το ύψος της σύμβασης, περιλαμβανομένου και του συστήματος αυτοπροστασίας HIDAS, έφτασε τα 675 εκατ. δολάρια, δηλαδή άνω των 56 εκατ. δολαρίων ανά ελικόπτερο ή 35 εκατομμύρια δολάρια «γυμνά.

Παράλληλα, σημειώνουν ότι η αμερικανική κυβέρνηση είχε καταθέσει προσφορά, σε απάντηση προηγούμενου ελληνικού αιτήματος, για την προμήθεια 28 ελικοπτέρων (24+4 με δικαίωμα προαίρεσης) στη τιμή των 42,4 εκατ. δολαρίων ανά ελικόπτερο, με πληρέστερο πακέτο εξοπλισμού και συντήρησης ή 24,3 εκατομμύρια δολάρια «γυμνά».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή